Berfo Ana'nın sözleri duruşmaya damga vurdu

Berfo Ana'nın sözleri duruşmaya damga vurdu

Ankara Adliyesi'nde dün görülmeye başlanan 12 Eylül davasının ikinci günü tamamlandı. Yargılamanın ikinci gününe 12 Eylül döneminde oğlu kaybolan Berfo Kırbayır'ın sözleri damga vurdu.

Dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkmak" suçundan yargılanmasına ilişkin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 2. duruşması tamamlandı.

Mahkemede bugün müdahil avukatlar ve müdahale talebinde bulunanlar Mahkeme Başkanı Süleyman İnce tarafından tek tek dinlendi. İnce, yarın öğle saatlerinde ara kararın açıklanacağını kaydetti

Yargılamanın ikinci gününe oğlu 12 Eylül döneminde oğlu kaybolan ve kamuoyunda Berfo Ana olarak tanınan Berfo Kırbayır'ın sözleri damga vurdu.

12 Eylül döneminde kaybolan 104 yaşındaki Berfo Anne, 12 Eylül Davası'na müdahil olmak üzere adliyeye gelerek duruşma salonuna girdi. Ambulansla mahkemeye gelen Berfo Ana, duruşma salonuna girişte alkışlarla karşılandı.

Mahkeme Başkanının Türkçe bilip bilmediğini sorduğu Berfo Ana'nın yanındaki yakınları bildiğini söyledi.

Yakınlarının kollarına girerek adliyeye gelen Berfo Kırbayır, oğlu Cemil Kırbayır'ın kaybolmasından sorumlu olanlarının ceza almasını istedi.

Kırbayır, "Ben 104 yaşında hasta hasta yatağımdan kalkıp geldim. Tansiyonum var, kalp hastasıyım, dil altı kullanıyorum. Ama sanıklar hastalıklarını bahane ederek gelmiyorlar. Onların da gelmesi gerekir" dedi.

Berfo Ana ölmeden önce tek isteğinin oğlunun başına neler geldiğini öğrenmek olduğunu belirtti: "Oğluma ne oldu? Nasıl götürdüler? Nereye götürdüler? Öldürdüler mi? Kestiler mi? Astılar mı? Nerede yatıyor? Mezarı nerede? Öğrenmek istiyorum."




Davada ayrıca müdahillerin talepleri de dinlendi. Davaya müdahil olmak isteyen Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller 'e mahkeme salonunda 78 'liler Derneği üyesi Cumhur Yavuz tepki göstererek 'Maraş davasının bir nolu sanığıydı. Alınması gereken katil o. Katil ' diye bağırdı. Duruşmaya ara verilmesinin ardından soruları yanıtlayan Ökkeş Şendiller, içeride kendisine gösterilen tepkiye anlam veremediğini belirterek, 'Burda insanlar birbirlerini suçlamaya kalkarsa, bu tartışmanın sonu olmaz ' dedi. Bu davanın gelişmesinde, bu aşamaya gelmesinde büyük katkısı olduğunu öne süren Şendiller, şunları söyledi:

'Davanın doğru düzgün gittiğine inanıyorum. Sulandırılmadan mahkemenin sonuçlanmasını beklemek gerek. Gösterilen tepki konusunda mahkeme gereğini yapar. İnsanlar birbirini suçlarsa, bu işin sonu iyi olmaz. 12 Eylül darbesinde zülüm görmüş herkesin hak ve hukuk araması hakkıdır. Talebimiz mahkemenin sonuna kadar gitmesi. Burda insanlar birbirlerini suçlamaya kalkarsa, bu tartışmanın sonu olmaz. '



'KİMSEYİ ÖLDÜRDÜN MÜ? '
Bir basın mensubunun, 'kimseyi öldürdünüz mü? ' sorusuna ise Şendiller, 'Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından yargılandım. Benimle ilgili bir tek delil olsaydı, Erdal Eren 'den önce ilk ben asılırdım. 33 senedir susmadan Maraş, Çorum ve Malatya olaylarının aydınlanması için mücadele ediyorum ' yanıtını verdi.

Kendisine yönelik tepkiler konusunda ise Şendiller, 'Devrimci arkadaşların bu tutumu davaya hiçbir şey kazandırmaz. Darbecilerin işine gelir. Mahkemede birbirimize tahamül etmemiz gerek ' diye konuştu.

'EVREN İNTİHAR ETSİN '
12 Eylül döneminde kardeşi öldürülen Elif Torun Öneren ise davada yargılanmaları gerekenlerin müdahil olmak istediğini savunarak, şöyle konuştu:

'Şu an müdahil olmak isteyen çoğu kişinin yargılanması gerek. Kenan Evren 'yargılanırsam intihar ederim ' diyor. Edemez. Onda o yürek yok. Etsin. O kadar insanların ölümünden sorumlu. Gururu varsa intihar etsin. Ben Evren 'in tekerlekli sandalyede de olsa gelip yargılanmasını istiyorum. '

12 Eylül 'de kardeşi işkencede ölen Fahrettin Öztürk de, ”İdam kararlarını imzalarken ellerim hiç titremedi diyen Kenan Evren 'in yargılanmasını istiyorum” dedi.

AVUKATLAR BAVULLARLA GELDİ
Duruşmaya iddianamede adı geçen 'mağdur ve müştekiler ', katılma talebinde bulunanlar, avukatlar ve izleyiciler ile basın mensupları alındı. Evren ve Şahinkaya 'nın avukatları da duruşmada hazır bulundu. Polis, adliye önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Bazı avukatların duruşmaya valizlerle geldikleri görüldü.

 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.