Cezayı vatandaş Çekiyor

Cezayı vatandaş Çekiyor

Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacılar Birliği ve ilaç sanayicileri arasında yaşanan anlaşmazlığın faturası vatandaşa çıktı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacılar Birliği ve ilaç sanayicileri arasında yaşanan anlaşmazlığın faturası yine yurttaşa çıktı.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ilaç konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacılar Birliği ve ilaç sanayii arasında yaşanan fiyat anlaşmazlıkları nedeniyle, ilaç sanayiinin, aralarında hayati öneme sahip ilaçlarında bulunduğu ithal ilaçları piyasaya vermediğini söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), eczacılık alanındaki sıkıntılarını duyurmak için 4 Aralık'ta kepenk kapatma eylemi yapan Türk Eczacılar Birliği'ne (TEB) ceza olarak sözleşmeleri feshetmesinin ardından, iki kurum yeniden masaya oturma kararı aldı. Güngör, halkın mağdur olmaması için 15 Ocak'a kadar bir protokol imzalanacağını sandığını ancak bu protokolün eski protokolden değişik olmayacağını düşündüklerini söyledi.

'Muhattabımız Bakanlık'

Kendilerinin İlaç Fiyat Kararnamesi'nde değişiklik istediklerini bunu yapacak kurumun da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı değil, Sağlık Bakanlığı olduğunu belirterek, bu nedenle muhatabın SGK değil Sağlık Bakanlığı olduğunu söyledi. İlaç sanayinin ise eczacının zararlarının karşılanması konusunda direndiğini vurgulayan Güngör, “Sanayi fiyat almak konusunda tam bir mutabakat sağlanmadığı gerekçesiyle bazı ilaçları şu anda piyasaya vermiyor. Daha önce söylediğimiz gibi ilaçları piyasadan çekerek bir çıkış yolu arıyor. Bazı kan ürünlerinde piyasada yokluk vardı. Onların yeniden fiyatlandırılmasını bekliyorlar. Piyasada ilaç yok giderek de bu ilaç kalemlerinin sayısı artacak. Her gün bize farklı bir ilacın olmadığı bildiriliyor. İlacın piyasaya verilememesi sorunu sadece fiyat belirlenmemesinden kaynaklanıyor, üretim sorunu yok. Protokol varken bile belli ilaçlara ulaşılamıyor, çünkü ilaç sanayisiyle yapılan mutabakatlar anlaşmalar belli bir kesim ilaç sanayii tarafından kabul edilmiyor. 15'ine kadar protokol çıkmazsa sözleşmesiz bir döneme geçilecek. Eczacı o kadar sıkıntı içinde ki çok kararlı.”

'Kritik bir süreçteyiz'

Protokol görüşmelerinde eczacıya ilişkin sonuçların da çıkması gerektiğini vurgulayan Güngör, “Bunlar olmadığı takdirde süreç aynen devam edecek. Çok kiritik bir süreçteyiz” diyerek eylemlerini sürdürecekleri sinyalini verdi.

Etiketler :