‘Güvence ver, yemin edelim’

‘Güvence ver, yemin edelim’

Tutuklu vekillerin tahliye edilmemesine tepki gösteren CHP'de eğilim, "Meclis'e gitme ama yemin etmeme" yönünde. Kılıçdaroğlu, "Başbakan söz verir, 'Bu yanlış düzeltilmeli' derse yemin ederiz" dedi



Düzgün KARADAŞ/ANKARA

Yeni seçilen Meclis, bugün toplanırken tutuklu vekiller nedeniyle BDP'nin ardından CHP de tavrını netleştirdi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın somut adım atıp "Bu yanlış düzeltilmeli" diyerek kamuoyuna güvence vermesi halinde Meclis'e girip yemin edeceklerini söyledi. Bu yönde bir adım atılmaz-sa, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis'i yönetecek Oktay Ekşi dışında CHPli milletvekilleri Genel Kurul Salonu'na girecek ancak yemin etmeyecek.

YASAMA ÇÖZECEK
Kılıçdaroğlu, dün HABERTÜRK'ün sorularını yanıtlarken, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tutukluluk hali kalkmazsa, yemin etmeyeceklerinin sinyalini şu sözlerle verdi:

"Parlamento, 550 kişinin hazır olduğu bir ortamda açılır. 550 kişi yoksa bazı milletvekilleri yemin etmek için parlamentoya gelemiyorsa o zaman bir sorun var. Sorunu çözecek organ yasama organıdır. Çözülemiyorsa bu, sorunun derinleştiğini gösterir."

BOYKOT YOK
AiHM'nin gereklerinin yapılmasını da isteyen CHP Lideri, tavırlarının BDP'den farklı olacağını da dile getirdi: "Biz Parlamento zeminini asla terk etmeyeceğiz. Bizim BDP ile uzaktan yakından bir ilgimiz yok."

SİNE-İ MİLLET
CHPli Oktay Ekşi'nin geçici başkan olarak Meclis'i açacağını da belirten
Kılıçdaroğlu, parti içinden gelen önerileri de şöyle sıraladı: "Birçok öneri var. 'Meclis'e girmeyelim, 'Sine-i millete dönelim', 'Meclis'e girelim, yemin etmeyelim' diyenler var. Bu önerileri değerlendireceğiz. Meclis zemininde mücadele etme eğilimi ön plana çıkıyor."

SON DAKİKA ÇAĞRISI
CHP Lideri, dün akşam milletvekillerine bir resepsiyon verdi. Kılıçdaroğlu resepsiyonda da, Erdoğan'a uzlaşma çağrısı yaptı:
"Başbakan çıkar, 'Böyle şey olur mu? Bunlar milletvekili, tutuklu milletvekili olmaz. Bu yanlış düzeltilmeli' derse elbetteki yemin ederiz. Hükümetin söz vermesi lazım... Başbakan'ın kendisi milletvekilliği sürecinde büyük sıkıntılar çekmiştir. O dönem kendisine demokrasiye inanan parti olarak CHP büyük katkılar vermiştir. O süreci yaşamış olan birisinin bugün farklı bir düşünce içinde olacağını düşünemiyorum."

BAKANLIK ÇÖZER
Adalet Bakanlığı'nın "kanun yararına bozma" yönüne gidebileceğine işaret eden Kılıçdaroğlu, mahkemenin tutukluluk süresinin "demokratik ülkelerdeki gibi 2 yıl, 1 yıl, 6 ay gibi seviyelere çekmesi durumunda" sorunun çözülebileceğini vurguladı.

YEMİN ÖNERİSİ
Kılıçdaroğlu, bunları söylerken resepsiyona katılan bazı milletvekilleri, Balbay ve Haberal'in seçildiği İzmir ile Zonguldak milletvekillerinin yemin etmemesi formülünü önerdi.

ÖNCE MYK SONRA GRUP
CHP MYK, Balbay ve Haberal'ın tahliye edilmemesi karşısında yemin törenindeki tavrını kesinleştirmek için bugün saat 11.00'de Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında toplanacak. MYK'da alınacak karar, 13.30'da toplanacak Meclis Grubu'nda değerlendirilecek. CHP Lideri'nin 14.30'da bir basın toplantısı yaparak partisinin tavrını kamuoyuna deklare etmesi bekleniyor.

CHP'yi zorlayan tablo

YEMİN EDİLMEZSE
 Milletvekilleri yasama çalışmalarına katılamayacak.
 Meclis Başkanlığı seçiminde oy kullanılamayacak.
 Meclis Başkanlık Divanı sadece AK Parti ve MHP'lilerden oluşacak.
 CHP üye vermediği için Meclis çalışmaları, aksayacak durmayacak.
 Hükümet programında CHP söz alamayacak, güvenoylamasına katılamayacak.
 AK Parti tarafından "CHP-BDP ile aynı çizgiye geldi" eleştirisi yapılacak.
 "Meclis'i AK Parti'ye terk etti" denilecek.

YEMİN EDİLİRSE
Yemin edemeyen tutuklu vekiller için usul tartışmaları açılabilecek.
Yasama faaliyetlerine katılabilecek. Başkanlık seçiminde kendi adayına oy verebilecek.
Hükümet programı okunurken tutuklu vekillerin durumuna dikkat çekilebilecek.
Hükümet programı eleştirilebilecek.

Kılıçdaroğlu Teke Tek'te
CHP Lideri Kılıçdaroğlu bu akşam kritik Meclis açılışının hemen ardından Teke Tek'e konuk olacak. Fatih Altaylı'nın gelinen noktaya ilişkin sorularını yanıtlayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum