Beddua çarptı

Beddua çarptı

13 parti ve Gülen'in desteğini arkasına almasına rağmen seçimde büyük hezimet yaşayan CHP'de kazan kaynıyor. CHP'li bir grup milletvekili, Kılıçdaroğlu'nun istifasını istedi.

Tabanın ve bazı milletvekillerinin tepkisine rağmen 13 parti ve Fethullah Gülen'in desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu ile cumhurbaşkanlığı seçimine giren CHP karıştı. Bir grup milletvekili, büyük hezimet sonrası ortalıktan kaybolan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu istifaya ve kurultayı toplamaya çağırdı. CHP'de çatı adaya başından beri karşı çıkan ulusalcı kanattan bir grup milletvekili seçim hezimetine tepkilerini basın toplantısıyla dile getirdi. CHP'li Emine Ülker Tarhan, Dilek Akagün Yılmaz, Süheyl Batum, Birgül Ayman Güler, Nur Serter ve İsa Gök, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısıyla partilerinin cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde izlediği politikayı sert bir dille eleştirdi. Vekiller, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibini sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçip makamdan çekilme ve kurultaya gitme olgunluğunu göstermeye çağırdı.

SEÇİME GİRMEDEN HAVLU ATILDI

Milletvekilleri adına açıklamayı yapan Emine Ülker Tarhan, Türkiye'de ilk kez halk oyu ile gerçekleşen cumhurbaşkanı seçimlerinde yönetimler aksini söylese de muhalefetin ağır bir yenilgi aldığını söyledi. İlk turda herkesin kendisini temsil eden bir adaya oy verme şansı bulması halinde katılımın güçleneceğini ve bu taktikle ilk turda rakibin kazanma ihtimalinin yok edilebileceğini söyleyen Tarhan, 'Sonuç ortada, ikinci tura taşıyabileceğimiz bir seçimi biz ilk turda kaybettik. Dünyada herhangi bir siyasal parti yoktur ki daha seçime girmeden kendi değer ve önermelerinden vazgeçsin, havlu atsın' dedi.

MAKAMDAN ÇEKİLMELİ

14 siyasi partinin adayı olan bir adayın, bu partilerin toplam oyundan bile daha az oy almasını başarı olarak nitelendirmenin, CHP tabanının aklıyla alay etmek anlamına geldiğini söyleyen Tarhan, seçim sonuçlarını 'fiyasko' olarak nitelendirerek, 'CHP başkası gibi olmaya çalışıp kaybetti. Biz uyardık, söyledik ama tehditlerle karşılaştık. CHP ya kendini kandırmaya devam edecek ya da yeni bir yol seçecektir. Sayın Genel Başkan ve ekibi demokrasilerde yeri olmayan sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçip, makamdan çekilme ve kurultaya gitme olgunluğunu göstermelidir. Bu seçim sonucu partimizi varlık yokluk sürecine getirdiğini gösterir. Kurultay delegelerini partimizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz' diye konuştu.

PARTİLİLERİN BAŞI YİNE ÖNDE

Tarhan, Kılıçdaroğlu'nun tatilcilere yönelik sözlerine göndermede bulunarak, şunları söyledi: 'CHP asla ama asla tıpış tıpış bir parti olmamalıydı. Bu dönem kimlerin parti direncini kırdığının, bu konuda inanılmaz bir test süreci olmuştur. Çünkü söylemiştik; halkın seçeceği ilk cumhurbaşkanı adayımız için partililerimiz, adaletsizlikleri kenardan izleyen değil, bunlarla savaşan birini görmek isterlerdi. Her seferinde umutla sandığa koşanlar yine bir seçim akşamı başlarını öne eğmesinler istemiştik.'

TABAN İSTEMİYOR

Muhaliflerin kurultay çağrısına parti yönetimi ise rest çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 'Parti tabanı kurultay istemiyor' ifadesini kullandı. Tezcan, '1180'e yakın delege var ve yüzde 51'inin imzası gerekiyor. 586 imzayı toplayabilirlerse kurultay çağrısı yapılabilir. Tüzük belli, biz bir kurultaya gerek olduğunu düşünmüyoruz' diye konuştu.

Evine kapandı

14 partinin yanı sıra Fethullah Gülen'in de beddualarıyla destek olduğu Erdoğan karşıtı, cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı cephesinin çatı adayı İhsanoğlu'nun 38,4 oy oranıyla aldığı ağır yenilginin ortaya çıkmasıyla Kılıçdaroğlu evine kapandı. Ortalıkta görünmeyen Kılıçdaroğlu sadece bazı köşe yazarlarına demeç vermekle yetindi.

Gözler MYK'da

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aradığını bulamayan CHP'de muhalifler kılıçları çekerken, seçim sonuçları bugün yapılacak Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) tüm yönleriyle tartışılacak. Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılacak toplantı saat 13.00'te başlayacak. 18 kişilik MYK'da Kılıçdaroğlu ve Genel Sekreter Gürsel Tekin'in yanı sıra 16 genel başkan yardımcısı bulunuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.