İlk kez bir General cezaevinde!

İlk kez bir General cezaevinde!

Adı Hava Kuvvetleri Komutanlığı için geçen Orgeneral Balanlı, ‘Balyoz’ soruşturmasında “darbe teşebbüsü” iddiasıyla tutuklandı. Balanlı Hasdal Cezaevi’ne makam aracıyla gitti..

Eskişehir’de emekli Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirildiği öne sürülen ve “Balyoz Darbe Planı”nın bir bölümünü içerdiği öne sürülen belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında daha önce aralarında emekli Albay Büyük’ün de bulunduğu 6 asker tutuklanmıştı. Davet gönderilen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı da dün sabah saat 10.00’da Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Balanlı, soruşturma savcısı Hüseyin Ayar’a yaklaşık 3 saat ifade verdi. Balanlı’yı getiren araçlar adliyenin çıkış kapısına yöneldi. Saat 14.00 sıralarında sorguya ara verildiği ve Balanlı’nın adliyenin giriş katındaki yemekhaneye indiği görüldü. Burada 15 dakika kadar bekleyen Balanlı, tekrar savcının odasına çıktı. Balanlı, saat 15.00 sıralarına tutuklanması talebiyle İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Mahkemede Nöbetçi Hakim Resul Çakır tarafından bir saat sorgulanan Balanlı, “darbe teşebbüsü” iddiasıyla tutuklandı.

Makam aracıyla Hasdal’a
“Tüm Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları kapsamında tutuklanan, “muvazzaf” sıfatını taşıyan en yüksek rütbeli asker” olan Balanlı’ya ilişkin bir ilk de cezaevine sevki sırasında yaşandı. Normal şartlarda Merkez Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından getirilen sevk aracıyla Hasdal Cezaevi’ne götürülmesi gereken Balanlı, makam aracıyla adliyeden ayrıldı. Adliye çıkışında güneş gözlüğü taktığı görülen Balanlı, sorular üzerine sadece tebessüm etti.

 

Balanlı’ya tuğgeneral eşlik etti
Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla tutuklandı. Hasdal Cezaevi’ne makam aracıyla giden Balanlı’ya, İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Muhittin Keçeci eşlik etti.

 

 

Haberal tazminat kazanmıştı
Tutuklama kararını veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi Resul Çakır, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Mehmet Haberal’ın dava açıp tazminat kazandığı hakimlerden birisi. Haberal, aralarında Çakır’ın da bulunduğu 9 hakimden “Rahatsızlığı nedeniyle ölüm riski taşıdığı, delilleri karartma ve kaçma şüphesi olmadığı halde” tahliye taleplerini reddettikleri gerekçesiyle, 20’şer bin TL tazminat talep etmişti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de Haberal’ın “tutukluluk halinin devamına” ilişkin verilen kararların CMK’ya aykırı olduğunu kaydetmiş ve hakimlerin her birinin Haberal’a 1500 TL manevi tazminat ödemesine karar vermişti. Bunun üzerine, hakimler karara itiraz etmiş, dosyayı görüşen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da 9 hakimin tazminat ödemesine ilişkin kararı onamıştı.

 

 

‘Terfisini etkiler’
Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel: Tutuklamanın tek gerekçesi kaçma veya delilleri karartma şüphesi değildir. Balanlı’nın kaçmasını düşünmek şu aşamada pek mümkün değil. TCK’daki katalog suçlar ve o suçların işlendiğine dair güçlü deliller nedeniyle mahkeme, diğer hiçbir şeye bakmadan tutuklama kararı verebiliyor. Hem savcı hem de yargıç, hükümeti ortadan kaldırmaya kalkışmaya ilgili ciddi kuşku nedenleri bulmuş olmalı ki böyle bir tutuklama kararı vermişlerdir. Elbette ki delilleri bilmeliyiz. Sanıyorum önümüzdeki dönemlerde ikinci bir dava açılacak. Bu dava da daha sonra ana dava olarak görülen Balyoz davasıyla birleştirilerek birlikte görülmeye devam edilecek. Elbette son derece önemli bir olay. Orgeneral seviyesinde muazzaf bir kişi. Önümüzdeki dönemde kuvvet komutanı olacağı yönünde değerlendirmeler var. Açılacak dava ve tutuklama kararı YAŞ’ta kuvvet komutanlığına terfisini engelleyecek bir rol de oynayacaktır.
 

 

Tatbikatlarda iptal yok
Balyoz soruşturması kapsamında 9 muvazzaf subayın ifadeye çağrılması nedeniyle Genelkurmay, Denizkurdu ve Efes tatbikatlarını iptal etmişti. Balanlı başta olmak üzere komutanlarla ilgili gelişmeler, diğer tatbikatların iptal edilip edilmeyeceği konusunda soru işaretlerine yol açtı. Ancak askeri kaynaklar, bu aşamada haziran ortasında yapılacak Teğmen Caner Gönyeli tatbikatı ile haziran sonunda yapılacak Anadolu Kartalı 2011 tatbikatının iptalinin söz konusu olmadığını bildirdi.
 

 

Kılıçdaroğlu: TSK tepki vermesin
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Orgeneral Bilgin Balanlı’nın tutuklanması konusunda, “Benim buradan TSK’ya özellikle istirhamım, sakın ola ki herhangi bir tepki vermeyin, kendi kışlanızda oturun, soğukkanlılıkla olayları izleyin. Başka söyleyecek bir şey yok. Adalet sonunda tecelli edecektir. AİHM’de tecelli edecektir. Haklılık varsa, birazcık gecikerek de olsa haklılık ortaya çıkacaktır” dedi. NTV’ye çıkan Kılıçdaroğlu, “Balanlı’nın tutuklanması kararını nasıl karşılıyorsunuz” sorusu üzerine şunları söyledi: “Bir generalin tutuklanması sıradan bir olay değil, önemli bir olaydır ama ayrıntıları bilmiyorum. Ayrıntıları bilmediğim için benim özel bir yorum yapmam doğru olmaz. Eğer haklı bir gerekçe yoksa bu gerçekten Türkiye için ciddi bir
sorun.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.