CHP Kongresi'nde 'Başkan' şoku

CHP Kongresi'nde 'Başkan' şoku

4 belediye başkanı, kurultay delegesi için listeye alınmadı ve seçilemedi

CHP'de İstanbul İl Başkanı belirlendikten sonra gözlerin çevrildiği 170 kişilik kurultay delege listesi, kesin olmayan sonuçlara göre belirlendi. Oğuz Kaan Salıcı'nın yeniden il başkanlığa seçildiği Kongreden kurultay delege listesinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 170 delegeden 100'ünün eski delege olması dikkat çekerken, 4 belediye başkanının listede olmaması ise şok etkisi yarattı.

Çarşaf liste yönteminin uygulandığı kongrede toplam 188 delegenin oyunun geçersiz sayılması, "CHP delegesi çarşaf yöntemini uygulayamadı" yorumlara yol açarken, CHP'de "Delegenin acimeliğine bağlamak yanlış olur" yorumları yapıldı. VATAN'ın gündeme getirdiği parti üyesi olmayan Bağımsız Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e yakın isimlerin kurultay delegesi seçilmesi de CHP kulislerinde günün konusu oldu. 20'ye yakın delegenin Sarıgül'e yakın isimler olması parti içerisinde, "Bu isimler listelere nasıl taşındı" tartışmasına yol açtı. Kulislerde, "Bu durum ileride Sarıgül'ün Büyükşehir Belediye Başkanlığının yolunun açılacağının ilk işarati olarak da değerlendirilebilir" değerlendirmeleri de yapıldı.

BAŞKAN ŞOKU

Kongrede seçilen 170 kurultay delegasyonunda asıl şoke edici sonuç ise 12 ilçe belediye başkanına ilişkin gerçekleşti. CHP'nin ilçe belediye başkanlarının tümünün kurultay delegesi olması beklenirken, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün liste dışında kaldılar. Kartal, Çatalca, Silivri, Avcılar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş ve Adalar belediye başkanları ise kurultay delegeliğine seçildiler.

4 ilçe belediye başkanın kurultay delegesi seçilememesine, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in tepki gösterdi. Tekin'in, "Büyük ihtimalle bu başkanların himayesinde çalışan görevliler kurultay delegeliğine seçiliyor ama kendileri listede yok. Bunun izahı olamaz. Bu başkanlar bizim o yöredeki aynamızdır" dediği öğrenildi.

YENİ CHP'YE ESKİ DELEGE

İstanbul kongresinde 170 kurultay delegesindeki yenilenme oranı da tartışmaya yol açtı. Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, eski milletvekili Çetin Soysal ile eski Genel Başkan Altay Öymen'in de yer aldığı kurultay delegeliği listesindeki yenilenme oranının yüzde 40'larda kaldığı ifade edildi. 170 delegeden 100'e yakınının mevcut delegelerden oluştuğu öğrenildi. Bu durum ise hem mevcut başkan Oğuz Salıcı'nın hem de Genel Merkez'in "parti içinde bütün grupların temsilini gözetme ve dengeleme politikası" olarak değerlendirildi.

MOĞULTAY DÜŞEBİLİR

Salıcı'nın hazırladığı 170 kişilik kurultay delegeliği listesinde ise 2 fire verdiği öğrenildi. Ancak kadın kotası uygulaması nedeniyle 14 fire verebileceği de öğrenildi. Salıcı'nın listesinde kadın kotasına uyulmadığını iddia eden bazı delegeler, "14 kadın eksik erkeklerden 14'ü düşürülüp 14 kadın alınmalı" diyerek, ilçe seçim kuruluna başvuru yapmaya hazırlanıyor. Ancak CHP tüzüğüne göre kurultay delegesi olmak için İstanbul'da her bir adayın en az 128 oy alması gerekiyor. 14 kadından sadece 2'sinin (Ayşen Bingöl ve Nuriye Berberoğlu) 128 oyu geçtiği ve bu isimlerin de kurultay delege listesine alındığı ifade edildi. Diğer 12 kadının ise 128 oya ulaşamadığı için listeye eklenmedikleri ancak bu konuda ilçe seçim kuruluna başvuru yapılacağı bildirildi. Kurul bu başvuruyu kabul ederse en az oyu alan 12 erkek listeden düşürülecek ve 12 kadın listeye alınacak. Bu durumda kurultay delegesi seçilen eski Bakan Mehmet Moğultay'ın da listeden düşmesi gündeme gelebilecek.

MAHKEME İDDİASI

Öte yandan kongrenin Ali Özcan taraftarları tarafından mahkemeye taşınacağı iddia edildi. Özcan cephesinin bir dilekçe hazırladığı ve dilekçede "13.05.2012 tarihinde yapılan bu kongrede kullanılan oy sayısının 616 iptal edilen oy sayısı 181. Ali Özcan’ın listesine verilen oy sayısı 160 ve kazandığı bildirilen Oğuz Kaan Salıcı listesine verilen oy sayısının 275 olduğu bildirilmiştir. Katılan üye tam sayısının 616 olduğu açıktır. Ancak 275 geçerli olduğu söylenen oy sayısı ile listesi kazandığı bildirilen Oğuz Kağan Salıcının, mevcut tüzüğe göre yeter sayısı olan 309 delegenin geçerli oyunu alması gerektiği tartışmasız iken, mevcut oy miktarı olan 275 in kendisine ve ekibine bu kongreyi kazandırmayacağı açıktır" denilerek, kongrenin iptalinin isteneceği öne sürüldü. Kulislerde, dilekçenin "Partiye zarar vermemesi için" verilmeyebileceği de konuşuldu.

TOPRAK'TAN TEKİN'E ÖVGÜ

Gürsel Tekin'in istifasında hedefine koyduğu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "Gürsel Tekin çok değer verdiğim, gerçekten iyi yetişmiş, Türk siyasetinde olması gereken çok değerli bir arkadaşım ve onun bilgi birikiminden de sürekli faydalanmak isteriz ve partimizin Parti Meclisi üyesi ve milletvekili. Yani parti yöneticisi. Birileri CHP’nin içerisini karıştırmaya çalışıyor. Ama biz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Yarışların olması normal. Birbirimize girmedik" dedi. (Vatan)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.