CHP'DE ŞOK ETKİSİ YAPAN ANKET

CHP'DE ŞOK ETKİSİ YAPAN ANKET

CHP'ye yakınlığıyla bilinen şirketin yaptığı ankette seçmen ikisini de veto etti. İŞTE O ANKETİN SONUÇLARI

CHP'ye yakınlığıyla bilinen AKAM Araştırma Şirketi'nin yaptığı son ankette, CHP'den aday adayı olmak isteyen ‘Ergenekon' tutuklularına seçmenin nasıl yaklaştığı soruldu. Araştırmada birbirinden çarpıcı sonuçlar çıktı.

BALBAY CHP'NİN OYLARINI ARTTIRIYOR

Gazeteci Mustafa Balbay'ın aday olması halinde CHP'nin oylarında artış olacağı, ankette çıkan önemli sonuçlar arasında yer alırken, Mehmet Haberal'ın aday olmasının partiye oy kaybı ya da kazancı yaşatmadığı ortaya çıktı.

Öte yandan Tuncay Özkan ve Hanefi Avcı'nın ise CHP'den aday olması halinde partinin oy kaybı yaşayacağı belirlendi.



SEÇMEN NEDEN SOĞUK BAKIYOR

Tuncay Özkan'ın sarf ettiği öne sürülen ‘Beni aday göstermezseniz oyları bölerim' sözleri nedeniyle parti tabanından veto yerken Avcı'nın da ‘işkenceci polis' iddiaları nedeniyle parti tabanından çizik yedi.



İKİ ÖNEMLİ GRAFİK

CHP seçmeninErgenekonsanıklarıyla ilgili tavrı yapılan anketlerde kendisini çok açık bir şekilde ortaya koyuyor. Yapılanseçimanalizlerine göreCHPseçmenin tercihleri etkileyen en önemli olgu liderlik olsa da adaylar ve ideolojide bu tercihler üzerinde son derece etkili. CHP ideolojiye göre oy verenlerin yoğun olduğu bir parti olduğundan burada kemikleşme daha kolay. Fakat bu avantaj ideolojik değişime kapalı olunması sebebiyle dezavantaja dönüşebilmekte.

Zira ideoloji partilerinin kemikleşmiş tabanın dışına çıkması da son derece zor olmakta. CHP ancak doğru aday tespitleri yapmak suretiyle kemik kitlenin dışına çıkarak oy oranını en yüksek seviyelere çıkarabilir. CHP seçmeni de seçim vaatlerine göre tercihini değiştirmiyor.

ENSONHABER




 

Etiketler :