CHP'liler müftülerin nikah kıymasına karşı

CHP'liler müftülerin nikah kıymasına karşı

CHP İzmir İl Kadın Kolları, il ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kıyma yetkisi verilmesine karşı imza kampanyası başlattı.

CHP İzmir, 30 ilçede başlattığı imza kampanyasıyla, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı il ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kıyma yetkisine karşı çıktı.

"BUNA HAYIR DİYORUZ"

Toplanan imzaları TBMM'ye göndereceklerini açıklayan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, "Kadınlar üzerine yaşanan bir süreç oldu. Bu çok canımızı sıktı. Başbakan Binali Yıldırım 'Müftüler nikah kıyabilir' dedi. Artık bu olamaz. Biz buna hayır diyoruz. Kadınların ikinci sınıf vatandaş olmasına, sırtından geçinilmesine itiraz edeceğiz" dedi.

CHP'liler müftülerin nikah kıymasına karşı

CHP'Lİ BAŞKAN: LAİKLİĞE AYKIRI

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise "Türkiye bir hukuk devletidir. Kadınlar da eşit birey ve yurttaşlardır. Evlilikler mutlaka resmi olmak zorundadır. Evlilikle bazı hukuki yükümlülükler altına girdiğimiz için mutlaka hukuki şekilde bağıtlanması lazım. Müftülüklere verilen evlenme yetkisi laik bir hukuk devletinin düzenlemesine uygun olmayacaktır. Bu kayıtlar resmi olarak nüfus müdürlüklerinde tutulması gerekir. Evlilik şartlarının taşınıp taşınmadığı mutlaka hukuk devleti kurumu gözetiminde yapılmalıdır. Laiklik ilkesini ortadan kaldıracak tarzda dini nikahı öne çıkaran uygulamanı doğru olmadığın vurguluyoruz. İnsanların bireysel tercihleri olabilir ama hukuk devleti bireylerin korumasını sağlamaya yönelik uygulama yapmalıdır. Biz dini şekilde evlilik akdinin hukuk devleti korumasını sağlamayacağını iddia ediyoruz. Bu şekilde kadınları yok sayan, eve kapatan bir yasa olacağı uyarısı yapıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.