CIA bu raporla sarsıldı!

CIA bu raporla sarsıldı!

Eski Başkan Bush döneminde CIA'ın kullandığı sert sorgulama teknikleri Ladin'in bulunmasına katkı sağlamadığı ortaya çıktı.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde CIA tarafından kullanılan tartışmalı sorgulama tekniklerinin çok önemli istihbarat bulgularını ortaya çıkarmadığı tespitini içeren bir raporu onayladı.

Komite'nin 3 yıllık çalışmasının ürünü olan 6 bin sayfalık rapor, yapılan gizli oylamada Cumhuriyetçilerin çoğunluğunun itirazına karşın Demokratların desteğiyle, 6'ya karşı 9 oyla kabul edildi.

CIA'in, 11 Eylül saldırılarından sonra uygulamaya konulan, suda boğulma hissi veren ''waterboarding'' ve diğer sert sorgulama teknikleri, yasaklanmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala yankısını yitirmiş değil. Yakında vizyona girecek olan ve Bin Ladin'i yakalama sürecini anlatan ''Zero Dark Thirty'' filmindeki El Kaide militanlarına yönelik işkence sahneleri, konuyla ilgili kamuoyundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Komitede rapora dair oylamadaki dağılım, mahkumları fiziksel ve psikolojik baskı yoluyla ''konuşturmak'' için uygulanan tekniklere dair Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasındaki bakış farklılığının da devam ettiğini gösteriyor.

Rapor kamuoyuna açıklanmadı, ancak Washington Post gazetesinin haberine göre, rapor, mahkumlara ağır sorgulama teknikleri uygulanmasının, CIA'ye, Usame Bin Ladin'in bulunmasına katkı sağlamadığı ve El Kaide'ye karşı yürütülen kampanyada çoğu zaman amaca zarar veren bir etkide bulunduğunu savunuyor.


samanyoluhaber
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.