Ladin'i yakalamak için 'Hepatit B' planı

Ladin'i yakalamak için 'Hepatit B' planı

CIA'in planı nasıl madara olduGuardian’ın yürüttüğü bir araştırma, CIA’in 2 Mayıs’ta Pakistan’da öldürülen El Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin’i bulmak için sahte bir aşı programı düzenlediğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre, CIA, Bin Ladin’den DNA örneği alarak yerini tespit etmek amacıyla saklandığı yer olan Abbottabad’da sahte bir aşı programı başlattı. Bu kapsamda, üst düzey bir Pakistanlı doktorla anlaşıldı. Halkı ve Pakistanlı yetkilileri tatmin etmek için aşı ilk olarak yoksul halk üzerinde başlatıldı.

 

Ancak, aşılamayı yapan Şakil Afridi adındaki doktor, bu plan ortaya çıkarıldığından beri ABD’yle işbirliği yapmak suçundan Pakistan istihbarat servisi ISI tarafından gözaltında tutuluyor.

 

Afridi’nin gözaltına alınması, Bin Ladin’in öldürülmesinden bu yana son derece gerilen Pakistan-ABD ilişkilerindeki yeni bir olumsuz gelişme olarak kayda geçti. ABD’nin doktorun güvenliği için endişelendiği düşünülüyor.

 

ÇOCUKLARINDAN DNA ALACAKLARDI

Sahte aşı programının, bin Ladin’in özel kuryesi Ebu Ahmed el Kuveyti’nin takibe alınmasının ardından başlatıldığı anlaşıldı. ABD, Kuveyti’nin Bin Ladin’in yaşadığı düşünülen evi ortaya çıkarmasının ardından eski El Kaide liderinin gerçekten orada yaşayıp yaşamadığını anlamak için DNA’sını elde etmek istedi.

 

Amaç, bin Ladin’in çocuklarından elde edilecek DNA’yı, yine bin Ladin’in 2010’da ABD’de ölen kız kardeşinin DNA’sı ile karşılaştırmaktı.

 

Afridi, Mart ayında Abottabad’a yakın yerleşim birimlerinde aşı programına başladı. Yanına sağlık yetkilileri alarak, köyler başta olmak üzere bedava Hepatit B aşısı yaptı. Yine Mart ayı içinde, Abbottabad’ın en yakınındaki Neva Şer’e gitti. Ancak Nisan ayında, üç doz olan Hepatit B aşısının ikinci dozunu yapmak için Neva Şer’e dönmedi ve Bin Ladin’in yaşadığı Bilal kasabası banliyösüne gitti.

 

Afridi’nin programını değiştirerek varlıklı bir mahalleye uğraması Pakistanlı yetkililerin gözünden kaçmadı. Nihayetinde, planın ortaya çıkmasıyla Afridi gözaltına alındı.

 

CIA, sahte aşı kampanyası hakkında açıklama yapmayı reddetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.