CIA işkence "raporunun tamamına" sansür

CIA işkence "raporunun tamamına" sansür

ABD'deki bir federal hakim, CIA işkence raporunun tamamının yayınlanmaması yönünde karar verdi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA)'in 11 Eylül saldırılarıyla ilgili tutuklu olan kişilere sorgulama sırasında sistematik işkenceler uyguladığı ortaya çıkmıştı. CIA'in işkencelerini içeren 7 bin sayfalık bir rapor hazırlandı ve ABD Kongresi'ne sunuldu. Ancak raporun kamuoyuna açıklanmayacağı belirtildi.

Bir federal hakim, raporun kamuoyuna açıklanmaması yönünde karar aldı. ABD Senatosu'nun liderleri daha önceden CIA'in işkenceleri içeren raporun 480 sayfalık özetini kamuoyuna açıklamıştı. 480 sayfalık özet raporda, CIA kullandığı sistematik işkence yöntemlerine yönelik birçok detay yer alıyordu.

Raporun kamuoyuna açıklanmasını yasaklayan Washington DC Bölge Hakimi James E. Boasberg, 26 sayfalık kararında, "Kongre kendi kayıtlarının saklı tutulması tereddütsüz, konusunda bu yetki Anayasa'yla kendilerine tanınıyor" dedi.

Raporun yayınlanmasını bekleyen sivil toplum kuruluşları ve insan hakları kuruluşları ABD'li federal hakimin kararına tepkili.

CIA'İN İŞKENCE YÖNTEMLERİ

CIA tarafından, onlarca esire, suda boğulma hissi veren “waterboarding” adlı yöntemi başta olmak üzere, dikkati sabit bir noktaya tutma, duvarda durma, dar alanda hapis, stres pozisyonları, alt bezi kullanma, böcek kullanma, ölümle tehdit ve sahte defin gibi birçok işkence metodu uygulandı.

ESİRLERLE RUS RULETİ OYNADILAR

Esirlerden bazıları 180 saat uykudan mahrum bırakıldı. Bazılarına saatlerce elleri başlarının üzerinden zincirlenmiş şekilde acı verici pozisyonlarda bekletildi. Açlık grevindeki esirler “rectal feeding” denilen bir yöntemle vücutlarının arkasından beslenmeye zorlandı. Bazı sorgu görevlileri, esirlerle “Rus ruleti” oynadı.

MATKAPLI YÖNTEM DENEMESİ

Başlarına kukuleta geçirilen bazı esirlerin dışkılarını atmalarına izin verilmedi. Bu esirler dışkılarıyla birlikte aynı alanda yaşamaya zorlandılar. 2000 yılında USS Cole gemisine bombalı saldırı düzenlemekle itham edilen Abdurrahman el-Nasiri’ye matkapla işkence yapıldı.

AİLELERİYLE TEHDİT ETTİLER

Zihinsel engelli bir esir, bilgi vermemesi halinde ailesiyle tehdit edildi. Esirlerden biri sorgularda konuşmaması halinde çocuğuna zarar vermekle korkutuldu, bazılarına ise annelerine cinsel saldırıda bulunacağı ve kadınların boğazlarının kesileceği söylendi.

300 MİLYON DOLAR HARCANDI

ABD’nin önemli haber sitelerinden vox.com ise, raporun özetinin yayınlandığı günlerde aralarında Küba’daki Guantanamo Hapishanesi’nin de olduğu işkence merkezlerinin olduğu iddia edilen ülkelerin bir kısmını yayınladı. İşkence yapılan bu tesisler arasında 220 bin dolar harcanan Afganistan’daki merkezin en kötü şöhrete sahip olanı. CAI’ın sorgu merkezlerine 300 milyon dolar harcadığı da belirtilmişti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.