Çiller: 28 Şubat ezber bozan bir darbedir

Çiller: 28 Şubat ezber bozan bir darbedir

Eski Başbakan Tansu Çiller, Meclis komisyonuna 28 Şubat darbesini anlattı. Daha sonra kameraların karşısına geçen Çiller, "28 Şubat bir darbedir. Ezber bozmuştur." dedi ve ekledi:

Tansu Çiller'in basın mensuplarına yaptığı açıklamalar şöyleydi:

"Demokrasinin en temel ilkesi ihlala edildi. 28 Şubat'ta bir çoğunluk bir azınlığa çevrilmiştir. Çoğunluğu ikna odalarında azınlığa çevirmişlerdir. Tansu Çiller siyaseten bitirilirse DYP bitirilecektir. Çiller bitirilirse REFAHYOL düşecektir denmiştir. Azınlığı çoğunluğa çevirilen bir başka iradenin sürecidi. Darbeler sadece topla tankla yapılmıyor. Amaçları beni bitirmekti. Milletvekili teker teker DYP'den koparılmıştır. Bu siyasetçilerin göğsüne batırılmış bir hançer gibi duran bir fotoğrafın tablosudur.

Sincan'da tanklar yürütülmüştür ama Meclis'e gelememiştir. Tarih yanlış yazılmış millet yanıltılmaya çalışılmıştır. Asıl bedel millete çıkarılmıştır. Bu darbenin gerçek faturasının ne olduğunu ekonomideki sonradan çıkan tablodan görebilirsiniz. Batan bankalar resmi kayıtlara geçmiştir. Batan bankaların faturası milli gelirin bir buçuk yıllık bedelidir.

251 milyar TL'lik bedel bu millete çıkarılmıştır. Meselenin ana kaynağı TSK olarak görmek doğru değildir. Herkes kendisi özeleştiri yapmalıdır.

Yeni kişisel hesaplara girmeden, demokrasinin gereği olan asgari müştereklerde buluşarak hesap sorulması gelecek nesillere olan borcumuzdur. Kişisel bir hesaplaşmaya girmiyorum, şikayetçi değilim. Milletin Meclis'e gönderdiği çoğunluk milli iradenin tek temsilcisi olduğunu untmadan geleceği şekillendirmek için çalışılmalıdır. Umuyorum bu gerçekleri tarihi doğru yazarak bundan sonraki nesillere aktarma fırsatı buluruz.

Çiyaseten Çiller çökertilmiş daha da önemlisi Doğru Yol Partisi parçalanmıştır. Ama bugün hesaplaşma günü değildir. Asgari müştereklerde buluşarak tarihin doğru yazılması imkanı vardır. Bunu yapmalıyız."

 

Komisyonun sorduğu bu soru Çiller'i ağlattı 

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonunu, eski Başbakan Tansu Çiller'i Yeniköy'deki villasında dinledi. Toplantıdan erken ayrılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Çiller'e yöneltilen sorular hakkında bilgi verdi. Çiller'in cevaplarının kendisini tatmin etmediğini belirten Önder, Kürt iş adamlarının öldürülmesiyle ilgili sorusu üzerine Çiller'in gözlerinin dolduğunu, "Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünürsünüz? Ben bir anayım." cevabını verdiğini söyledi.

Çiller'e 2 Mart 1994'de yaşanan DEP miletvekillerinin tutuklanması ile ilgili olayı sorduğunu aktaran Sırrı Süreyya Önder, "'Bu gölgeyi Meclis'in üzerinden sileceğiz.' şeklindeki demecini sordum. Sayın Grup Başkanvekilimiz Pervin Buldan'ın rahmetli eşinin katledilmesi meselesini sordum. Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasından hemen önce Sayın Çiller'in Özgür Ülke gazetesine dönük etkin önlemler alınmasını içeren gizli bir yazısı vardı. O belgeyi kendisine sundum. 'Böyle bir yazınız var, talimatınız var akabinde bu olmuş' dedim.. Bunları sordum." dedi.

Çiller'in Refah Partisi ile hiçbir şekilde ortaklık yapmayacağını açıklamasına rağmen koalisyon hükümeti kurduklarını hatırlatan Önder, 'Refah Partisi ile koalisyon kurmayacağım' açıklamasını neden yapma gereği duyduğunu sorduğunu da sözlerine ekledi. Çiller döneminde Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı bin 500 köyün boşaltıldığını belirten Önder, Madımak, Gazi olayları gibi aynı dönemde yaşanan olaylarla ilgili soruları yönelttiğini belirtti. Özellikle, Kürt iş adamlarının öldürülmesine ilişkin sorular karşısında Tansu Çiller'in duygulandığını ve gözlerinin yaşardığını söyleyen Sırrı Süreyya Önder, "Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünürsünüz. Ben bir anayım." cevabını verdiğini ifade etti.

Önder, "Ben de tezgahın böyle çalıştığını, sistemi hiç bilmeyen birini önüne koyduklarını, ama hayatın olağan akışında siz 'Kürt iş adamlarının listesi var' dedikten sonra keklik gibi Kürtler öldürülünce sormaz mı insan? Ben bunların adını yeni duymuştum o zaman. Peki bu mazeret mi? Giden canlara ne olacak. Sizin beceriksizliğinizin, sizin acemiliğinizin bu ülkeye daha fazla savaş, kan, gözyaşı olarak fatura edilmesinin hesabını, acemiliğinizdeki masumiyete mi vereceğiz. Hangi anaya bunu kabul ettirebilirsiniz? Bunları konuştuk." şeklinde konuştu.

Toplantının devam ettiğini aktaran Önder, kendisinin ise açlık grevleri ile ilgili bir program için ayrıldığını söyledi.

 

Kaynak: CİHAN 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.