Çin'den ABD'ye casus uçak uyarısı

Çin'den ABD'ye casus uçak uyarısı

Çin kıyılarında görülen askeri casus uçaklarına Pekin yönetiminden sert tepki geldi. Çin, casus uçakların iki ülke ilişkilerine ağır hasar vereceği uyarısında bulundu.

Bu uygulamaların askeri ilişkilerin geliştirilmesinin önünde en büyük engeli oluşturduğunu da vurguladı.

Çin basınında yer alan haberlerde, savunma bakanlığının Amerika Birleşik Devletleri'nden Çin'in egemenliğine ve güvenlik çıkarılarına saygı göstermesini de talep ettiği kaydedildi.

Medyada, Çin savaş uçaklarının geçen ay Tayvan hava sahasında Amerikan keşif uçağının peşine düştükleri yönünde haberler yer almıştı.

Washington ise, geçmişte uluslararası hava sahasında keşif uçuşlarının yapıldığı ve yapılmaya da devam edeceğini duyurdu.

Pekin ile Washington ilişkileri, son yıllarda Amerika'nın Tayvan'a silah satma planları ve Güney Çin Denizi'ndeki sorunlar nedeniyle zaman zaman gerliyor.

Pekin, iç savaşla Çin'den ayrılan Tayvan'ı kendi egemenliğine dahil bir bölge olarak görüyor ve güç kullanarak Tayvan'ı yeniden ele geçirme olasılığını dışlamıyor.

ABD de, ayrı bir devlet olarak tanımasa da Tayvan'a askeri destek sağlıyor.

Haziran ayında Çin savaş uçaklarından birinin Tayvan boğazını geçtiği ve iki Tayvan savaş uçağı havalanana kadar da ayrılmadığı basına yansımıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.