Çin Başbakanı: Siyasi reform sürecek

Çin Başbakanı: Siyasi reform sürecek

Çin devletinin en yüksek yetki organı olan Çin Ulusal Halk Meclisi'nin (ÇUHM) yıllık toplantısı Pekin'de başladı.

Toplantının açılışına aralarında Devlet Başkanı Hu Cintao, ÇUHM Daimi Komitesi Başkanı Vu Bangguo ve Başbakan Ven Ciabo'nın da bulunduğu Çin Komünist Partisi ve devlet liderleri katılıyor.

ÇUHM Daimi Komitesi Başkanı Vu Bangguo'nun yönettiği ve yaklaşık 3 bin temsilcinin katıldığı açılış toplantısında, Başbakan Ven Ciabao Devlet Konseyi adına Hükümet Çalışma Raporu'nu sundu. 20 binden fazla Çince karakterden oluşan ve İngilizce çevirisi 39 sayfa olan raporda, geçen beş yıllık dönemde ulusal ekonomi ve toplumsal gelişme alanında elde edilen sonuçlar ve deneyimler özetlenirken, hükümetin gelecek beş yıllık hedefleri ve görevleri sıralandı.

Dokuz buçuk gün sürmesi beklenen yıllık toplantının oturumlarında hükümetin, ÇUHM'nin, Yüksek Halk Mahkemesi'nin ve Yüksek Halk Savcılığı'nın çalışma raporları incelenecek ve 12. Beş Yıllık Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma Planı görüşülecek.

Çin Başbakanı Ven Ciabao raporu okurken, "dışa açılma ve reform politikasının derinleştirilerek sürdürüleceğini ve siyasi sistemdeki reformun uygun yöntemlerle gerçekleştirileceğini" söyledi.

Bu yıl yapılacak makro düzenlemeler arasında en önemlilerinden birinin, fiyatların istikrara kavuşturulması olduğunu ifade eden Başbakan Ven, fiyatların sıkı bir şekilde denetlenmesi için etkili önlemler alacaklarını belirtti. Ven, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yükselme oranının, yüzde 4 civarında tutulmasının hedeflendiğini belirtti.

Çin'de gıda ve giyim başta olmak üzere tüketim mallarının fiyatları geçen yılın ikinci yarısından itibaren önemli ölçüde arttı. Ocak ayında TÜFE, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 oranında yükseldi.

-"BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 7"-

Başbakan Ven, gelecek beş yıllık dönemde ekonomideki ortalama yıllık büyümenin yüzde 7 olmasının öngörüldüğünü söyledi. Ven, 2015 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 55 trilyon yuanı (833 milyar dolar) geçeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Gelecek 5 yılda makro düzenlemelerin güçlendirilip fiyat istikrarının korunmasının gereğine dikkati çeken Ven, kısa vadeli düzenlemelerle uzun vadeli gelişme politikalarının bir arada göz önünde tutularak, iç talebin taşıdığı büyük potansiyelin yeterince değerlendirilmesi, böylece tüketim, yatırım ve ihracatın ekonomik büyümeyi hızlandıran önemli etkenler haline getirilmesi gerektiğine işaret etti.

-"SICAK PARA AKIŞI ÖNLENECEK"-

2011 yılında aktif mali politika ile sağlıklı ve istikrarlı para politikası uygulayacaklarını kaydeden Ven, GSYH'nin yüzde 8 civarında artması beklenirken, bütçe açığının da geçen yıla göre 150 milyar yuan azalarak 900 milyar yuan (136,36 milyar dolar) olmasının öngörüldüğünü söyledi.

Çin parası yuanın kur oluşum mekanizmasında reforma devam edileceğini yineleyen Ven, yurt dışından Çin'e sermaye girişinin sıkı denetim altına alınarak ülkeye "sıcak para" akışının önleneceğini vurguladı.

Ven, tarım, köy ve köylüler ile az gelişmiş bölgelere öncelik veren Çin hükümetinin, halkın yaşam seviyesinin yükseltilmesi, ekonomide yapısal düzenlemeler gerçekleştirilmesi, bilim ve teknoloji alanında yaratıcı yenilikler yapılması için yatırımları arttıracağını aktardı.

Başbakan Ven, gelecek beş yılda ekonomik kalkınma tarzındaki değişikliğin ve ekonomideki yapısal düzenleme adımlarının hızlandırılarak imalat sektörünün niteliksel büyümeye yönlendirileceğini ve yeni stratejik sektörlerin geliştirileceğini belirtti. Ven, bu dönemde hizmet sektörünün gelişmesine hız kazandırılarak GSYH'deki payının arttırılması gerektiğini söyledi.

Kentleşme sürecinin sağlıklı adımlarla ilerlemesi sağlanarak yüzde 47,5 olan kentli oranının yüzde 51,5'e yükseltilmesi gereğine işaret eden Ven, modern tarımın tüm olanaklarla geliştirilerek tarım, sanayi ve hizmet sektörlerini uyum içinde geliştirileceklerini anlattı. Ven, bir yandan kültürel ve toplumsal sistemdeki reform hızlandırılırken, diğer yandan ekonomide sosyalist piyasa, yönetimde sosyalist demokrasi ve sosyalist hukuk sisteminin geliştirilmesi, böylece bilimsel gelişme için sağlam bir güvence sağlanması gerektiğini söyledi.

-"ULUSLARARASI SORUMLULUKLARI YERİNE GETİRECEĞİZ"-

Çin Başbakanı Ven Ciabao meclisin yıllık toplantısının açılışında ayrıca, Çin'in, küresel ve bölgesel düzeyde önem taşıyan sorunların çözümünde yapıcı rol oynayarak üstlendiği uluslararası sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirmeye devam edeceğini belirtti.

Çin'in bağımsız ve barışçı bir dış politika uyguladığını savunan Ven, Çin'in barışçı gelişme yolunda ilerlemeye, karşılıklı yarara ve ortak kazanca dayalı dışa açılma stratejisini izlemeye devam edeceğini söyledi. Ven, Çin'in büyük ve önemli ülkelerle ilişkilerini sağlıklı ve istikrarlı olarak geliştirmeye devam edeceğini, komşu ülkelerle dostluk ve işbirliğini derinleştireceğini ve kalkınmakta olan tüm ülkelerle geleneksel ilişkilerini yoğunlaştıracağını ifade etti.

Ven, G-20 Zirvesi gibi toplantıları önemli birer platform olarak görüp makro ekonomik politikalarda eşgüdümü güçlendiren Çin'in, uluslararası ekonomik ve finansal sistemdeki reform sürecini ilerleterek dünya ekonomisinin güçlü, sürdürebilir ve dengeli şekilde büyümesine katkıda bulunacağını belirtti.

-KONUT SORUNU-

Çin Başbakanı Ven, bu yıl düşük ve orta gelirli vatandaşların konut sıkıntısını çözmeye ağırlık vererek, halkın bu konudaki haklı taleplerini karşılayacaklarını da kaydetti.

Toplu konut sayısının artırılacağını ifade eden Ven, bu yıl düşük fiyatla kiraya verilmek üzere toplu konut inşasına ağırlık verileceğini ve bir Toplu Konut Yönetim Sistemi oluşturulması için çalışmaların hızlandırılacağını bildirdi. Ven, bu amaçla merkezi bütçeden 103 milyar yuan (15,6 milyar dolar) tahsis edildiğini açıkladı.

Son istatistiklere göre, Pekin ve Şanghay gibi 10 büyük kentte Şubat ayında konut fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında arttı.

Son beş yılda küresel ekonomik krizinden etkilenen Çin'in, aynı zamanda deprem gibi ciddi doğal afetlere de uğradığını hatırlatan Ven, tarımda verginin tamamen kaldırıldığını, kentsel ve kırsal bölgelerde zorunlu eğitimin uygulandığını, sağlık reformunun istikrarlı bir ilerleme sürecine sokulduğunu söyledi. İnsanlı uzay yolculuğu ve Ay Keşif Projesi'nde atılım niteliğinde gelişmeler sağlandığını belirten Ven, bunun yanı sıra Pekin Olimpiyat Oyunları'nı ve Şanghay Dünya Fuarı'nı (EXPO) başarıyla düzenleyen Çin'in, uluslararası işlerde de önemli ve yapıcı roller oynadığını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :