Çinli öğrencilere Not Bankası

Çinli öğrencilere Not Bankası

Çin'de sınavlarda kötü not alan veya sınavları kaçıran öğrenciler, Not Bankası'ndan not ödünç alarak derslerini geçebilecek.

Çin'de sınavlarda kötü not alan veya sınavları kaçıran öğrenciler, Not Bankası'ndan not ödünç alarak derslerini geçebilecek.

South China Morning Post'un haberine göre, ülkenin güneyindeki Nancing kentinde bir lisede yapılan ve bankalardaki kredi sistemine benzetilen uygulama, öğrencilerin derslerine daha sıkı çalışması için motivasyonlarını yüksek tutmayı ve sınav stresini azaltmayı hedefliyor.

Derslerini devamsızlık, hastalık veya yetersiz çalışma sebebiyle geçemeyen öğrenciler, Not Bankası'ndan ödünç not alıyor, daha sonra derslerden yüksek not aldıklarında ödünç notları geri ödüyor.

Öğrenci, ödünç notunu geri ödeyemezse onun yerine arkadaşı ödeyebiliyor veya öğretmenlerinin verdiği bir görevi yerine getirerek, borcundan kurtuluyor. Ödemede taksitlendirmeye de gidilebiliyor.

Okulda 49 kişilik bir sınıfta uygulanan Not Bankası uygulamasından, şimdiye kadar 13 öğrencinin yararlandığı belirtildi. Not Bankası'ndan coğrafya dersinin sınavı için yararlanan bir öğrenci, "Hastaydım, bazı derslerimi kaçırdım, Not Bankası dersimi kurtarmamı sağladı." diye konuştu.

Öte yandan, not borcunu zamanında ödemeyen öğrencilerin kredi notları düşürülüyor ve not borcuna "faiz" uygulanabiliyor.

Ödünç not alma kriterleri öğrencilerin derse devamlılığı, okul içindeki davranışları ve sınıf içi görevleri yerine getirme gibi sorumluluklarda gösterdiği başarıya göre belirleniyor. Öğrencilerin daha fazla çalışma gerektiren biyoloji, kimya ve tarih dersleri için Not Bankası'ndan yararlandıkları belirtiliyor.

Okul Müdürü Huang Kan, uygulamanın Çin'de sınav kültürünü değiştirmeyi amaçladığını, yeni bir değerlendirme sistemini keşfetmeyi hedeflediğini kaydetti. Huang, ülkedeki okullarda uygulanan sistemle öğrencilerin geleceklerinin tek bir sınavla belirlendiğini hatırlattı.

Çin'de her yıl milyonlarca lise öğrencisi, iki güne yayılarak toplam 9 saat süren ve Büyük Sınav adı verilen üniversite sınavı Gao Kao'a katılıyor.

Ülkede geçen yıl 9 milyon öğrenci Gao Kao'ya girdi.



Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.