Çin ordusu Doğu Türkistan'a askeri manevralara başladı

Çin ordusu Doğu Türkistan'a askeri manevralara başladı

Çin yönetimi 27 Aralık 2015’te yeni Terörle mücadele yasasını kabul etmesi ve hemen akabinde Kuzey batı Üniversitesi bünyesinde “Anti Terjör Enstitüsü” kurmasından sonra bu kez Doğu Türkistan’ın Teklemakan çöllerinde askeri manevralara başladığı açıklandı

Güney Çin Bölgesi deniz kuvvetleri Komutanı Liyu Şa Yen yaptığı açıklamada Teklemakan çöllerinde yapılacak askeri manevralara katılacak  binlerce Deniz piyade birliklerine bağlı askerlerin  kara,demir ve hava yolu ile bölgeye intikal ettirildiğini bildirdi.Ayrıca bu manevraların esas amacının “Çin&in en uzak ve tanınmayan ve bilinmeyen topraklarını Çin Ordusu birliklerine tanıtmak ve Deniz piyadelerinin ve diğer birliklerin harekat ve  savaş kabiliyetlerinin arttırılması olduğunu” de ileri sürdü.

Çin’in yürürlüğe koyduğu yeni  Terör yasası,  Çin Ordusunun  yurt dışında terörle mücadele operasyonlar yapmasına izin ve imkan tanıyor.

İngiliz  Haber Ajansı, Reuters’in haberinde, Çin ordusunun  Çin’in en ucra kuzey batı bölgesinde yer alan Doğu Türkistan bölgesinin  Teklemakan çöllerinde özellikle radikal İslamcı örgütlere karşı operasyon başlattığını iddia edildi.  Ayrıca, Reuters, Pekin yönetiminin  DAEŞ’in son dönemde ülkede artan etkisinin Çin’in yurtdışındaki tehditlere cevap verme konusundaki yetersizliğini gösterdiğini ifade etti. Haberde, Çin’in uluslararası alanda giderek daha etkin bir aktör haline geldiği de kaydedildi.

Uzmanlar, Çin ordusunun Doğu Türkistan’ın Teklemekan bölgesi’nde askeri manevralara başlamasının esas amacının ileride Orta doğu’ya ve özellikle Suriye’de  yapacağı askeri müdalelere hazırlık olduğunu ifade ediyorlar.Çin deniz Kuvvetleri Birliklerinin de bu manevralara katılmasının,Çin’in deniz aşırı bölgelere yapacağı askeri müdahalelere hazırlık ve bu yöndeki askeri eğitimleri   için  bunun en açık kanıtı olduğunu söylüyorlar.

Bir diğer bölge uzmanı ise, Çin’in bu askeri manevralarının bir diğer amacının ise,Şanghay İşbirliği  Antlaşmasından doğan hak ve yükümlülüklerini kullanarak Türkistan Cumhuriyetlerine  yapacakları bir işgal hareketinin habercisi olabileceğini ifade ediyorlar.

 Bilindiği üzere ; Türkistan coğrafyası, Türklerin tarihi komşusu ve rakibi Rusya,İngiltere  ve Çin’in bölge’deki hakimiyet  mücadelesine sahne olmuştu..İngiltere’nin bu rekabetteki yerini günümüzde ABD. ve  batı’nın en büyük ve yakın müttefiki Hindistan’in  aldığı görülüyor.Hindistan Başbakanı Modi’nin geçen yılın Temmuz ayında Türkistan Cumhuriyetlerini ziyaret etmesi ve Astana’deki Nazarbayev Üniversitesinde Doğu Türkistan’in ünlü şair,edip ve düşünürü Abdurrahim Ötkür’ün İZ şiirini okuması  Hindistan’in Türkistan coğrafyasına yönelik yeni bir çıkış ve hamlesi olarak  değerlenedirilmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.