Türkiye ile Çin Nükleer Enerji İşbirliği

Türkiye ile Çin Nükleer Enerji İşbirliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri, iki ülke arasında nükleer enerji alanında iş birliğine dair mutabakat zaptını imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ile Çin'in Nükleer enerji işbirliği anlaşmasına imza attı.

İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI

Çin'in başkenti Pekin'deki G20 Enerji Bakanları Toplantısı için yerel saatle sabah bu ülkeye gelen Bakan Albayrak, toplantının açılış seremonisine katıldı. Aile fotoğrafı ve açılış oturumunun ardından Albayrak, bir dizi ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Albayrak ilk görüşmesini AB Komisyonu Enerji ve İklim Komiseri Miguel Aries Canete ile yaptı. Canete, konuşmasının başında dün İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısını lanetledi, yaşadığı derin üzüntüyü dile getirdi.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİLER

Görüşmede Türkiye ve AB arasındaki enerji iş birliği ve özellikle enerji faslı ele alındı. Albayrak, Canete'nin ardından sırasıyla Uluslararası Enerji Ajansı İcra direktörü Fatih Birol ve Japonya Devlet Bakanı Tasuga Takegi ile bir araya geldi. Takegi de Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı lanetledi ve Albayrak nezdinde Türk halkına taziyelerini iletti.

ÇİN VE TÜRKİYE ARASINDA ÖNEMLİ ANLAŞMA

Albayrak'ın son görüşmesi ise Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile oldu. İki bakan bu görüşmede önemli bir anlaşmaya imza attı. İki ülke arasında nükleer teknolojiler ve iş birliğinin karşılıklı geliştirilmesine dair mutabakatı imzaladılar. İki bakanın ayrıca, güçlü iş birliğinin enerjinin diğer alanlarına da yansıtılması konusunda ortak fikir benimsedikleri ifade edildi.

TÜRKİYE'YE YATIRIMA ÇAĞIRDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, başta kömür ve yenilenebilir enerji olmak üzere, Türkiye'nin enerji alanındaki yatırım imkanlarını anlatırken, Çinli firmaları Türkiye'ye yatırıma davet etti. İlk gün görüşmeleri akşam yemeği ile tamamlanırken, Albayrak, yarın "Uluslararası Enerji Gelişimi için Beklentiler, Fırsatlar ve Tehditler" başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapacak ve bir konuşma gerçekleştirecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.