Çin'de Yahoo'ya Saldırı

Çin'de Yahoo'ya Saldırı

Google'ı bezdirip Çin'deki sunucularını kapatma kararını hızlandıran siber saldırıların benzeri, Yahoo e-posta hesaplarını hedef alıyor.

Çin ve Tayvan’da çalışan yabancı gazetecilerin e-posta hesaplarının ‘hack’lendiği bildirildi. Çin Yabancı Muhabirler Kulübü’nden yapılan açıklamada, ülkede görev yapan en az sekiz yabancı gazetecinin Yahoo Mail hesaplarına girildiği ve erişimin engellendiği belirlendi.

Dernek, Google’a geçen aylarda yapılan siber saldırıların benzerinin Yahoo’yu da hedef almasını sert şekilde eleştirirken, firmayı da saldırıları öğrendikten sonra kullanıcıları hemen haberdar etmemekle suçladı.

Yahoo’dan yapılan açıklamada da saldırılar kınanırken, kullanıcı güvenliği ve mahremiyetini korumak için firmanın çalışmayı sürdüreceği belirtildi.

BBC’nin habrine göre, hesabının çökertildiği gazetecilerden Irish Times muhabiri Clifford Coonan, e-posta hesabına girmek istediğinde hata mesajıyla karşılaştığını, bunun başka çalışma arkadaşlarıyla tanıdığı bazı Çinli akademisyenlerin de başına geldiğini söyledi. Coonan, “Yahoo’dan her hangi bir açıklama gelmedi ama bunların aynı anda olması tesadüf olamaz” şeklinde konuştu.

Çin’de yabancı gazeteci, dernek üyesi ve Çinli muhaliflerin e-posta hesapları ve siteleri uzun süredir siber saldırılara hedef oluyor. Dünyanın en büyük arama motoru ve belli başlı e-posta sağlayıcılarından Google, geçen Ocak ayında siber saldırılar ve arama sonuçlarının sansürlenmesine karşı isyan bayrağı çekip Pekin’le karşı karşıya gelmişti. Yahoo da “internette ifade özgürlüğü tartışma konusu olamaz” deyip Googlea destek çıkmıştı.

GOOGLE’A ERİŞİM ENGELİ Mİ?

Sansür ve saldırılardan bıkan Google ülkeden çekilme tehdidi savurmuş, geçtiğimiz hafta da Çin’deki sunucularını kapatıp arama yapanları Hong Kong’taki sunucularına yönlendirme kararı almıştı. Pekin yönetimiyse sert bir tavır takınmış ve “her firma bizim kanunlarımıza uymak zorunda” açıklaması yapmıştı.

Çin’deki Google aramalarının sansürsüz Hong Kong sunucularına yönlendirilmesine karşı Pekin’in erişim engeli koyacağı beklentileriyse şimdilik hayata geçmedi. Önceki gün meydana gelen kesintinin ‘teknik arıza’dan kaynaklandığı Google tarafından açıklandı.

Etiketler :