Çinli firmalar gözünü Türkiye'ye dikti

Çinli firmalar gözünü Türkiye'ye dikti

Antalya’da ihracata alternatif pazar oluşturmak için Çinli firmalarla toplantı gerçekleştirildi.

Yılda 5 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden Çinli firmalar, bu ürünlerin ithalatını Türkiye’den gerçekleştirmek için Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) yaş sebze meyve ve gıda ürünleri ihracatçılarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Çin’de yılda 5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ithal eden ve bu ithalatın bir bölümünü artık Türkiye’den gerçekleştirmeyi talep eden firmaların üst düzey yetkilileri Antalya’ya geldi. Heyet, Türkiye’den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirttiler. Çin’de gıda ve tarım ürünleri ticareti yapan ve 8 kişiden oluşan heyet Antalya’dan önce İstanbul, Ankara ve Nevşehir’de incelemeler gerçekleştirdi.

Antalya’ya gelen Çin heyetinde Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanı Zhang Yuxi, Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanlık Sekreteri Qin Gang, Pekin Uheqi Yatırım Şirketi Genel Müdürü Wu Shangyue, Pekin Taihe Uluslararası Girişimcilik Şirketi Genel Müdürü Zhao Xinwen, Pekin Yolego Teknoloji Geliştirme Şirketi Genel Müdürü Xu Zhu, Pekin Zhengfeeng Ticaret Şirketi Genel Müdürü Wang Huidong, Pekin Junbohede Ticaret Şirketi Genel Müdürü Zhao Ziwen, Pekin Xinfadi Tarım Ürünleri A.Ş. Yöneticisi Pan Jinyu, Power China ve Sinohydro CEO’su Adila Abulaiti, Power China ve Sinohydro Genel Müdürü Ailikemu Aierken yer aldı.

BAİB’de düzenlenen toplantıda Türkiye’yi temsilen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile sektör temsilcileri katıldı. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, toplantının açılış konuşmasında Çin heyetine Türkiye’nin yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi vererek başladı. Türkiye’nin meyve sebze üretiminin 46 milyon ton olduğunu kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Üretim anlamında dünyada beşinci, Avrupa’da ise birinciyiz. Tarım ürünleri ihracatımız 2 milyar dolar. Yaş meyve sebze ihracatımız 3 milyon tonun üzerinde” diye konuştu.

GERÇEKLEŞİRSE TÜRKİYE YAŞ SEBZE İHRACATINDA 1.SIRAYA YÜKSELİR

Dünya yaş meyve sebze ihracatında İspanya’nın birinci sırada yer aldığını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Türkiye 13.sırada. Eğer bu görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. En çok domates ihraç ediyoruz ve üretiminin en yoğun olduğu yer Antalya. İhracatımızın ikinci sırasında mandarin yer alıyor. Mandarin de Adana, Mersin, Hatay ve Ege Bölgesinde yetişiyor. Akdeniz’de portakal ve limon üretilip ihraç ediliyor. Ege, üzüm üretiminin ve ihracatının yoğun olduğu bölge. Kiraz, Türkiye’nin her yerinde üretiliyor. Mayıs ayında başlayan kiraz üretimi Temmuz ayı sonuna kadar sürüyor. İspanya’da ve başka ülkelerde kiraz üretimi 1 ayı geçmez ama bizde sezon 2.5 ay. Nar da bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen bir ürün. Karadeniz dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği bölge” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.