Çinlilerin yuh dedirten taklidi

Çinlilerin yuh dedirten taklidi

Hemen herşeyin taklidini yapan Çinlilerde sınır yok. Çinliler şimdi de mini cooper'ı taklit ettiler.

Geçen hafta kapılarını ziyaretçilerine açan Şanghay Otomobil Fuarı'nda BMW'nin logosunu BYD isimli Çinli oto markasında, Toyota'nın logosunu Chrana'da, Skoda'nın logosunu ise Anadolu Grubu'nun distribütörlüğünü üstlendiği Geely markasında görmek mümkün. Lifan Motors'un Cooper'ı ise Çin'in Mini'si olarak fuarın en çok dikkat çekenleri arasında yer alıyor.

Uzakdoğu'nun en önemli otomobil fuarı olarak lanse edilen 13. Şanghay Otomobil Fuarı 25 ülkeden bin 500'ün üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleştiriliyor. Fuara markasal bazda Türkiye'de de satışı gerçekleştirilen Çin'in en önemli otomobil markalarından Chery de katılırken, küresel oyuncu olarak bilinen Honda, Peugeot, Ford, Toyota, BMW, Volkswagen ve Volvo gibi markalar da yoğun ilgi gösterdi. Bu yılki fuarın ana teması Gelişim sanatı olarak belirlenirken, fuara damgasını vuran konsept elektrikli ve hibrid otomobiller oldu.

ELEKTRİK VE HİBRİD ATAĞI

Hemen hemen tüm markalar Şanghay fuarında elektrikli ve hibrid araçlarını sergiliyorlar. Bu markalar arasında yer alan ve Türkiye'de de yoğun ilgi gören Chery de bir elektrikli ve bir adet de hibrid konsept aracını stantta otomobil severlerin beğenisini sunmuş durumda.

LOGO, SKODA'YA ÇOK BENZİYOR

Bir diğer ilgi çeken konu ise küresel oyuncu olarak bilinen markaların benzerlerinin Şanghay Fuarı'na katılmış olması. Bu benzerlik kimi markalarda logo taklidinden öteye geçmezken, kimilerinde ise birebir model taklidine kadar varabiliyor. Örneğin Çinli BYD markasının logosu Alman otomobil devi BMW logosuna benzerliği ile dikkat çekiyor. Yine Çinli bir otomobil markası olan Chrana'nın, logosu Japon otomobil firması Toyota'nınkine çok benziyor. Anadolu Grubu'nun distribütörlüğünü yaptığı Geely markasının logosu ise birkaç renk rotüşu ile Skoda markasının logosuna çağrışım yaptırmakta fazla zorluk çekmiyor.

Bu da Mini Cooper'ın çekik gözlü versiyonu

Kimi markalarda benzerlik sadece logo tasarımıyla sınırlı kalmıyor. Lifan Motors'un fuarda sergilediği araçların Mini Cooper ile benzerliği hemen fark ediliyor. Küresel oyuncu olarak bilinen Peugeot ise Türkiye'de ve Avrupa'da 308 modelini satışa sunmuşken, Çin'deki fuarda 308 modelini görmek mümkün olmadı. Peugeot standında hâlâ 307 modeli teşhir ediliyor.

Etiketler :