Çocuğunuzla arkadaş olmayın

Çocuğunuzla arkadaş olmayın

International Hospital ve Bakırköy Acıbadem Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Ayas, babalara kızları ve oğullarıyla daha iyi iletişim kurmaları amacıyla bazı tavsiyelerde bulundu.

Ali Ayas, anne ve babanın çocuklara karşı davranışlarında uyumlu olmaları gerektiğini öneriyor. Babanın kızının giyim kuşamına, eve gidiş geliş saatlerine karıştığını, genç kızın ise, babasına 'Ben büyüdüm, bana karışmayın, özgürüm' diyebildiğini anlatan Ayas, "Bu durumda baba kızına hoşlanmadığı davranışlar nedeniyle yasak koyuyor. Burada baba kural koyarken, anne babadan gizli yasağı kaldırıyor. Oysa kurallara uyumun sağlanması, davranış birliğiyle mümkündür." diyor. Babaların kızlarına yasak koyuyorsa, bunun gerekçelerini de onun anlayabileceği bir şekilde anlatması gerektiğini belirten Ayas, sınırsız bir özgürlük olmadığını, yaşamda bazı sınırlamaların olduğunun söylenmesi gerektiğini vurguluyor.

Babalar kızlarına yaşamın herhangi bir alanıyla ilgili kısıtlama getirdiklerinde ya da kural koyduklarında, bu kuralın her zaman geçerli olması gerektiğini söyleyen Ali Ayas, "Yani babanın eşref saatinde konulup, sakinleştikten sonra başka kural getirilmemeli." diyor.

Günümüzde babaların kızlarına en çok söylediği cümlelerin başında 'Sana güveniyorum, ama dünya kötü bu yüzden sana kural koyuyorum' ifadelerinin geldiğini anlatan Uzman Dr. Ali Ayas, "Oysa bu cümleyle başlayan ifadeler güvensizlik ifade ettiğinden çocuğun da çevresine güvenini zedeliyor. Genç kızın hiç evden çıkmaması, cam bir fanusta yaşaması mümkün değil. Bu nedenle çevresinden gelecek olumsuzluklara karşı neler yapabileceğini ve çözüm yollarını anlatmak daha doğru." şeklinde konuşuyor.

Tartışmacı değil, çözümden yana olunması tavsiyesinde bulunan Ali Ayas, kızların eve gidiş geliş saatleri konusunda, yaşanılan sosyal çevreye uygun, zaman zaman esnetilen kurallar konulması gerektiğini, annenin de bu kurala uyması gerektiğini, babanın koyduğu ve mantıklı olan kuralların, annenin yumuşak kalbiyle çözülmemesi gerektiğini söylüyor.

OĞULLARA SORUMLULUK

Dr. Ali Ayas babaların oğullarıyla ilişkileri konusunda da bazı hususlara dikkat çekiyor. Türk aile yapısında erkek çocuklara sorumluluk verilmemesinin, gelecekteki yaşamlarında da sorunlara yol açtığını belirten Ali Ayas, erkek çocuklara sorumluluklar erilmesi gerektiğini, onlara güvenildiğinin gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

"Kendinizle oğlunuzu kıyaslamayın" diyen Ali Ayas, "Oğlunuza sürekli 'Ben senin yaşındayken iki dil biliyordum, dünyayı dolaştım, sen ne yapıyorsun, hiçbir şey' gibi cümleler kurarak kıyaslamayın. Oğlunuzun farklı bir birey olduğunu kabul edin. Kıyaslamak gencin kendisini mutsuz ve yetersiz hissetmesine neden olur. Bunun yerine babanın oğlundaki farklılıkları görüp, bu yönleri geliştirmesine yardımcı olması gerekir."

Babaların oğullarıyla arkadaş olmaması, arkadaşça davranması gerektiğini söyleyen Ali Ayas, "Ailelerin günümüzde en çok 'çağdaş aileyiz' tanımlamasıyla yaptıkları yanlışların başında anne baba kimliklerinden sıyrılıp arkadaşı gibi davranmaları geliyor. Genç erkeklere bunun yerine, babası olduğunuzu, daima ona destek vereceğinizi hissettirerek baba olun. Çünkü onun babaya ihtiyacı var." diyor.

Ali Ayasa babalara şu tavsiyelerde bulunuyor: "Oğlunuza idol olmayın. Kendinizi ulaşılmaz göstermeyin. Çocuğunuza gerçekleştiremeyeceği büyük hedefler koyup, başaramadığı zaman da yetersizlik ve beceriksizlikle suçlamayın. Kendinizi ulaşılmaz biri göstermek yerine, hatalarınızı da mizahi bir dille anlatarak sizin de hatalar yapan bir insan olduğunuzu söyleyin. Onlarla inatlaşmaktan kaçının. Ergenlik çağında erkekliklerini ispatlamak amacıyla babalarıyla çatışmaya girmek, sık görülen bir durumdur. Genç erkekler bu dönemde babalarının ve annelerinin desteğini isterler. Bu dönemde onlarla inatlaşmak, aşırı ve mantıksız yasaklarda diretmek inatlaşmalarına yol açar. İnatlaşmak da evden kaçma, okulu bırakma gibi sonuçlar doğurur. .Yeterli zaman ayırın dinleyin. Çatışmalı ergenlik döneminde oğlunuzla iletişimi bırakmayın. Arkadaşlarını küçümseyip 'saçını beğenmedim, o çocuk tembel, onunla niye arkadaşlık ediyorsun' gibi cümleler kurarak yaklaşmayın. Bu tür yaklaşımların çocuğunuzu sizden uzaklaştıracak davranışlar olduğunu unutmayın."

Etiketler :