Çocuğunuzun dini eğitimi nasıl olmalı?

Çocuğunuzun dini eğitimi nasıl olmalı?

Çocuk eğitimi üzerine yazdığı iddialı eserleri ile herkesin beğenisini kazanan Psikolojik Danışman Esan Gül’ün “Çocuğun Dini Eğitimi Nasıl Olmalı?” kitabı Çıra yayınlarından çıktı.

Anne-babanın en küçük bir ayrıntıyı bile dikkate alarak sabırla ve bilgiyle çocuklarını eğitmeleri gerekir. Eğitim bir süreç işidir. İstendik davranışlar bir günde ya da bir konuşmayla ortaya çıkmayabilir. Bazı davranışlar rahat kazandırılırken bazıları yıllar alabilir. Bunun için duayla ve sabırla gayret etmek gerekir.



Kitap, ailelerin çocuklarına dini eğitim verirken nelere dikkat etmesi gerektiği noktasından hareketle hazırlanmış. Özellikle aile ortamının önemi, anne-babaların çocuklarıyla iletişimi, peygamberimizin çocuklarla iletişim yöntemini, çocuk eğitimindeki süreci, ailelerin çocuklarına Kur’an-ı Kerim’i, namazı, orucu, zekâtı, duayı öğretirken uygulayabilecekleri etkinlikleri peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) örnekliğinden ve uygulamalarından örneklerle açıklanmaya çalışılmış.



Çocukların dini eğitimi İslam’a göre duayla başlar. Doğum esnasında değil… Çünkü Zekeriya ve İbrahim Aleyhisselam örneklerinde olduğu gibi Allah’tan sağlıklı ve salih bir evlat vermesi için içten ve samimi bir duadır eğitimi başlatan… Aslında bu durum, dua edenin de kendisini eğitmesini içerir. Çift taraflı bir eğitimdir asıl olan…



Bir de anne-babaların çocuklara olumlu örnek olmaları, Peygamberimizin hadisi şeriflerinde belirttikleri gibi kolaylaştırmaları, zorlaştırmamaları; müjdelemeleri, nefret ettirmemeleri, en önemlisi de korkutarak değil sevdirerek öğretmeleri gerekir.



Müslümanların eğitim konusunu öncelemeleri dini bir vecibedir. Bununla ilgili ayet ve hadisleri incelediğimiz zaman eğitim işinin ömür boyu ve sürekli olması gerektiğini görürsünüz. Oku ile başlayan kemalat derecesinde son bulan bir süreçtir bu…



Son olarak; çocuğun dini eğitimi aile eğitiminden farklı bir şey değildir. Aileleri eğitmeden, anne-babaya bir bilinç kazandırmadan bunu gerçekleştiremezsiniz. Onun için çocuk eğitimi demek aynı zamanda aile eğitimi demektir. Aileleri de sürecin içine dâhil ederek eğitim çalışmalarına devam etmek gerekir. Bu ise ömür boyu sürecek bir faaliyettir.



İletişim:

Çıra Yayınları

0212 635 99 19

cirayayinlari@gmail.com

www.haberpusula.com

Etiketler :