Eyvah çocuğumun dişi ne zaman bu kadar çürüdü?

Eyvah çocuğumun dişi ne zaman bu kadar çürüdü?

Armadent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Uzmanlarından Dt. Büşra Bozacıoğulları çocuklarda erken diş çürümeleri ve çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın eğlenceli ve kolay yollarını anlattı.

Dişler Neden Erken Yaşta Çürür?Çocuklarda ağız ve diş hastalıklarının tedavileri koruyucu diş hekimliğinin temelini oluşturmaktadır. Süt dişi dizisi tabir edilen dişler 6 ay-3 yaş arası çıkar. Bunu 6-12 yaş arasında karma diş dizisi izler. Bu iki dönem gelişimin en aktif olduğu dönemdir. Dişler ilk çıktığında mine olgunlaşmamış olduğundan çürümeye son derece elverişlidir.Süt dişleri daimi dişlere oranla daha çok organik madde içerdiklerinden çürüğe daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler.

Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve ağrı gibi sinyalleri yorumlayamazlar. Ağrıları ancak dayanamayacakları noktaya geldiklerinde farkedip ebeveynlerine söylerler.  Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocukların motor becerileri tam olarak gelişmediğinden etkin fırçalama yapamazlar.  Beslenme ve Abur Cubur Alışkanlığı Çürükte Etkili!Bu yaşlarda sıklıkla tüketilen yiyeceklerin ve düzensiz beslenmenin çürük oluşturma potansiyeli yüksektir.Yanlış beslenme sonucu çocuklarda ilk karşılaştığımız çürükler erken çocuk çürükleridir. Uyku esnasında biberonla, şekerli veya ballı sütle beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş çocuklarda bu durum sıklıkla görülür. Önlemek için, çocuğun beslenmesi uyumadan önce bitirilmeli, dişler diş fırçasıyla macun kullanmadan veya pamuklu bir bezle silinerek temizlenmelidir. Çocukluk çağında sevilerek tüketilen yapışkan, asitli ve şekerli gıdalar da çürük oluşumundan sorumludur. Bu yiyeceklerin diş aralarına yapışma ihtimali fazla, ağızda kalma süresi uzun olduğundan çürük oluşur. Engellemek için çikolata seven çocuğa, saflık oranı yüksek olan bitter çikolata, dondurma seven çocuğa sütlü dondurma yedirilmelidir. Bu beslenmeyi öğün sonunda yapıp, hemen sonrasında çocuklara dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?Çocukların diş çürükleri hakkında bilgileri ve önemini kavrayabilecek yeterlilikleri yoktur. Bu konudaki tüm görev anne babaya düşmektedir. Küçük yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazanan çocuklar, ileriki yaşlarda sağlıklı dişlere sahip olmaktalar.Diş fırçasını ve macununu çocuğunuzla birlikte seçerek alın. Kendi beğendiği fırçayı ve macunu alan çocuk onu kullanmak için de istekli olacaktır. Mümkünse birden çok fırça ve macun alın ve her fırçalamada ondan farklı seçimler yaparak dişlerini fırçalamasını isteyin. Seçim yapmasını istemeniz, çocuğunuzda karar verme ve özgüven mekanizmasını da geliştirecektir. Fırçalama esnasında, banyo aynanızın önünde 2 dakikalık eğlenceli bir kum saati bulundurmanız, çocuğunuza tam 2 dakika boyunca dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandıracaktır.Yine banyo aynanızın yanında kendiniz ve çocuğunuz için haftalık diş fırçalama karneleri bulundurun. Her fırçalamada karnede olumlu işaretlemeler yapın.Çocuğunuzla çikolata, şekerleme, tatlı vs yedikten sonra aynada dişlerinize bakın ve dişlerinize yapışan bu yiyecek parçacıklarının onları çürüteceği konusunda bilgilendirme bulunun.Çocuğunuza çürüklerle ilgili, çocuklar için hazırlanmış yaş grubuna uygun animasyonlar izletin. Armadent olarak tüm çocuklara sağlıklı dişler, mutlu yarınlar diliyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.