Tekne Orucu Tuttular

Tekne Orucu Tuttular

"Tekne orucu" tutan çocuklar iftar yaptı.

İSTANBUL (AA) - Eyüp Belediyesinin düzenlediği etkinlikte, "tekne orucu" tutan çocuklar öğlen ezanıyla iftar yaptı.

Eyüp Sultan Meydanı'nda "orucu ve ibadeti sevdirmek" için düzenlenen "tekne orucu" programına yaşları 4 ila 8 arasında 50 çocuk katıldı.

Etkinlikte çocuklar Karagöz ve Hacivat gösterisiyle eğlendi. İlahilerin okunduğu, duaların edildiği programda çocuklar, İslam ülkelerinin isimlerinin yazıldığı balonları dünyadaki çocukların barış içinde yaşamaları için gökyüzüne bıraktı.

Sahura kalkan ve öğlene kadar bir şey yemeyen çocuklar, öğlen ezanıyla birlikte top patlatılmasını temsilen ellerindeki balonları patlatıp oruçlarını açtı.

Çocuklarla ilgilenen Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, unutulmaya yüz tutmuş "tekne orucu" geleneğini yeniden başlattıklarını söyledi.

Tekne orucunun, oruç tutma yaşına gelmeyen çocuklara orucu sevdirmeyi, tanıtmayı, onların güzel anılarla büyümelerini sağlamayı amaçlayan bir gelenek olduğunu vurgulayan Aydın, "Geçen yıl ilk kez yaptık. Çok güzel sonuçlar aldık, çok ilgi gördü. Bu yıl talepleri karşılamak için dört ayrı yerde yapmaya karar verdik. Bir geleneği yaşatmak ve onların küçük dünyalarında büyük izler bırakma adına önemli bir çalışma. İnşallah başka ilçelerde de bu geleneğin canlandırılması adına çalışmalar yapılacak." ifadelerini kullandı.

Eyüp Belediyesinin "tekne orucu" programı, ramazan boyunca her gün 12.30-13.30 saatleri arasında Eyüp Sultan Meydanı, Hasan Nail Canat Sanat Akademisi, Sertarikzade Kültür Merkezi ve Osmanlı Park Nikah Salonu bahçesinde yapılacak. Her öğlen çocuklara verilecek yemekte, macun gibi geleneksel tatlar da ikram edilecek.

- Tekne orucu

Anadolu'da eskiden ramazan ayında oruç tutan yaşlılar ve çocukların, zorlandıkları durumlarda mutfaklardaki büyük ekmek teknesinin arkasına geçerek yemek yeyip, oruçlarına kaldıkları yerden devam etmelerine "tekne orucu" deniliyor.

Tekne Orucu Tuttular

Tekne Orucu Tuttular

Tekne Orucu Tuttular

Tekne Orucu Tuttular

Tekne Orucu Tuttular

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.