Çözüm olursa PKK dağdan inecek!

Çözüm olursa PKK dağdan inecek!

Bayık PKK'nin silahlı mücadeleyi bırakması için siyaset yapma olanağının geliştirilmesi ve Kürtlerin haklarının tanınması gerektiğini söyledi.

KCK yöneticisi Bayık, "barış grupları"nda yer alanların tutuklanmamasının çözüme hizmet edeceğini ama PKK'nin silahlı mücadeleyi bırakması için siyaset yapma olanağının geliştirilmesi ve Kürtlerin haklarının tanınması gerektiğini söyledi.


PKK'nin çatı örgütü Koma Civaken Kurdistan (KCK) yöneticisi Cemil Bayık, ''Barış gruplarına olumlu yaklaşmak PKK'nin dağdan inmesine yol açmaz. Eğer PKK dağa çıktıysa bunun nedenleri var. Kimse keyfinden dağa çıkmadı" dedi.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, Bayık, PKK'nin çatışmasızlık kararına rağmen askeri operasyonların sürdüğünü, Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) baskıların yoğunlaştığını söyleyerek hükümetin çözüm konusunda samimi olmadığına inandığını söyledi.

"Türkiye'de demokratikleşmenin yolu, Kürtlerin demokratik siyasi iradesinin tanınmasından geçiyor. Bu sorunun Kürtlerle müzakere edilip çözümünden geçiyor. Bakıyoruz bu konuda en ufak bir adım atmıyor. Diğer taraftan TBMM"de savaş tezkeresi çıkardılar. Anayasa değişikliği yapmayacağız, dediler. Demokratik açılım yapan, Kürt sorununun çözmek isteyen biri çok açıkça bilir ki Türkiye'de bir anayasa değişikliği olmadan bu sorun çözülemez."

Mahmur, Kandil ve Avrupa'dan gelecek "barış grupları"nda yer alan insanların 1999'dakinin aksine tutuklanmamasının "çözüme hizmet edeceğini" söyleyen Bayık, PKK'nin silah bırakmasınınsa başka koşullara bağlı olduğunu vurguladı.

"Kürt halkının temel, doğal hakları var. Bunlar herkesin kabul ettiği haklardır. En asgari haklardır. Kürt halkının kimlik sorunu, Kürt halkının dil sorunu, kültür sorunu, özgürce kendi kimliğiyle örgütlenip kendisini ifade etme, siyaset yapma sorunu var. Eğer bunlar garantiye alınırsa PKK dağdan iner."

BİANET

Etiketler :