Cübbeli Ahmet Hoca'nın Baykal yorumu

Cübbeli Ahmet Hoca'nın Baykal yorumu

Deniz Baykal'ı Cübbeli Ahmet Hoca ile görüştüren AK Parti eski Milletvekili Koçak görüşme sonrasını anlattı. Cübbeli Hoca'nın Baykal hakkındaki düşüncelerini söyledi.

AK Parti eski Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın telefonla geşmiş olsun dileklerini ilettiği Ahmet Mahmut Ünlü Hoca ile görüşmesini 'siyaset dışı ve insani bir durum' olarak nitelendirdi. Baykal ile kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün görüşmesine aracılık eden AK Parti eski milletvekili Mahmut Koçak, o gün olanları Cihan'a anlattı. Koçak, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmek istediğini, bu talebine Baykal'ın geçmiş olsun ziyareti için bulunduğu ve kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü Hocaefendi'nin evindeyken cevap geldiğini, bu sırada kendisinin teklifi üzerine Baykal ile Ünlü'nün telefonda görştüklerini açıkladı.

Eski AK Parti Milletvekili Mahmut Koçak, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Ünlü ile yaptığı telefon görüşmesinin detaylarını anlattı. Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ünlü'nün, Mahmut Hoca'nın önemli talebelerinden olduğunu kaydeden Koçak, "Mahmut Hocaafendi ile babam, 1940'lı yıllarda İstanbul'da birlikte din eğitim almış. 70 yıllık bir arkadaşlığı paylaşıyorlar. Her yıl bir kaç defa babamın selamını, Hoca Efendi'nin de sağlık haberlerini karşılıklı iletirim. Mutlu olurlar, çocukluk arkadaşlığı gibi bir şey... Hoca Efendi zaman zaman yaşından dolayı rahatsızlandığında, bu iletişimi sağlamak adına Cübbeli Ahmet Hoca ile de görüşüp, selam haberlerini, sağlık haberlerini alıp babama götürürüm. Bazen hocaefendi ile de görüştüğüm olur. Yine böyle bir günde, Hocaefendi'nin anjiyo olduğunu öğrendim." diye konuştu.

Deniz Baykal ile de uzun yıllar öncesinden tanıştığını söyleyen Koçak, "Kendisini siyaset hayatımdan önce tanırım. Siyasette de zaman zaman görüştüğümüz oldu." dedi.

2007'den sonra aktif olarak güncel siyasettin dışında durduğunu, ancak bir düşünce kuruluşu ekseninde ülke siyaseti ile ilgilenmeye devam ettiğini kaydeden Koçak, "Bu süreçte de zaman zaman Kafkaslar, Afganistan, Ermeni meselesi gibi Türkiye'nin daha çok dış siyaseti ile ilgili meselelerde istişare ettiğim, konuştuğum, fikir alışverişinde bulunduğum insanlardan birisi. Tahmin ediyorum, (Cübbeli Ahmet Hoca'yı ziyaretten) bir gün önce kendisini yine Kafkaslar ile ilgili aramıştım. Özellikle hükümetin ortaya attığı barış ve istikrar platformu ile ilgili. Ben bu platforma destek veren biriyim. Nasıl baktığını, nasıl gördüğünü görüşmek için aramıştım." şeklinde konuştu.

"BAYKAL'IN SEKRETERYASI, BEN AHMET HOCA'NIN EVİNDEYKEN DÖNÜŞ YAPTI"

Baykal'ın yoğun programından ötürü, talepte bulunduğu gün görüşmenin gerçekleşemediğini aktaran Koçak, sekreteryasının dönüş yaptığı ertesi gün Ünlü'ye geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak için İstanbul'da olduğunu ifade etti. Koçak şöyle devam etti: "Kendisine bu konular ile ilgili konuşmak istediğimi anlattım ama 'İstanbuldayım' dedim. 'Sevdiğim bir insan anjiyo olmuş, onu ziyarete geldim, kapısındayım şu anda' dedim. 'Aileden birisi mi, kim?' dedi. Ben, 'Cübbeli Ahmet Hocaefendi' dedim. Kapıyı da o anda ev sakinleri açtılar zaten. 'İyi niyet, geçmiş olsun temennisinde bulunmak isterseniz telefonu vereyim' dedim. O da, 'Hay, hay. Bundan daha doğal bir şey ne olabilir Mahmut Bey. Ver, hemen konuşayım' dedi. O arada, ayıp olmasın diye Ahmet Hoca'ya da sordum. O da aynı şeyi söyledi, 'Ne demek, iki medeni insanın birbirine şifa dilemesi, iyi niyet temennisi iletmesi kadar doğal bir şey olamaz.' dedi."

"GÖRÜŞMELERİ 35-40 SANİYE SÜRDÜ"

Deniz Baykal ile Ahmet Mahmut Ünlü Hoca'nın telefonda 35-40 saniye kadar konuştuğunu anlatan Koçak, "(Baykal) 'Geçmiş olsun, yaşınız çok genç bu yaşta neden böyle oldu' dedi. Hoca Efendi de, 'babamda da var, herhalde bu biraz ırsi. Mahmut Bey daha iyi bilir. O doktordur' falan diye benimle ilgili biraz gönderme yaptılar. İşte böyle bir temenni ilettiler ve orada kapandı." şeklinde konuştu.

Söz konusu görüşmenin yaklaşık 5-6 ay önce gerçekleştiğini dile getiren Koçak, 'siyaset gündeminin hiç olmadığı insani bir olayın bu şekilde gündemde olmasını yadırgadığını' söyledi. Türkiye'nin en büyük sorununun hoşgörüsüzlük ve insanların bir masa etrafında bir araya gelerek konuşamaması olduğunu kaydeden Koçak, "Siyasette gelinen üslupta milleti rahatsız ediyor. Bence selamı yaygınlaştırmak, kalpleri yumuşatmak, insanlarımızı yakınlaştırmak açısından çok önemli. Bence bu ve benzeri davranışların sayısının artması lazım." diye konuştu.

Bir anısını da paylaşan Koçak, kendisinin de anjiyo olduğunu dile getirdi. Koçak, "Ailemi bile haberdar etmedim. 6-8 saat sonra Bülent Arınç bey aradı beni. Geçmiş olsun dedi. O sırada Meclis Başkanıydı. Bazen 'Şunu demese daha iyi olurdu, bunu yapmasa daha iyi olurdu' dediğim noktalarda bile hemen aklıma bunu getiriyorum. O yaptığı insani, İslami, medeni davranış hemen elimi kolumu bağlıyor. Belki kendisi de unutmuştur. Bence Deniz Baykal da aynı şekildedir. Deniz Baykal da Ahmet Hoca ile bu görüşmesini, hatırlatıldığında belki hatırlayacaktır. Ahmet Hoca da aynı şekilde. Sıradan ama çok önemli bir şey." değerlendirmesini yaptı.

Koçak, aynı gün Ahmet Mahmut Ünlü Hoca'yı değişik partilerden kişilerin de geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak için aradığını aktardı.

CÜBBELİ AHMET HOCA, UMUT IŞIĞI OLARAK NİTELENDİRDİ

Cübbeli Ahmet Hoca'nın da söz konusu görüşmeden dolayı sevindiğini aktaran Koçak, "Ülkedeki kavgaya son verebilme açısından bir umut ışığı olarak değerlendirdi. 'Çok insani bir davranış. Keşke sadece benim için değil, bütün dini liderler için de aynı sevgiyi, sempatiyi göstermek lazım. Biz siyaset ile uğraşan gruplar değiliz, biz din ile uğraşan iyi insan yetiştirmek üzere uğraşan insanlarız. Böylesine mesajlaşmak ülkeye barış kültürü getirir. Biz bile ısındık. Deniz Baykal anjiyo olduğunda beni arayıp geçmiş olsun dedi, mesajını yakın arkadaşlarımla paylaşırım.' dedi." şeklinde konuştu.

Etiketler :