Cübbeli Ahmet Hoca'nın cemevi açıklaması

Cübbeli Ahmet Hoca'nın cemevi açıklaması

Cübbeli Ahmet Hoca'nın cemeviyle ilgili "Cemevine abdestsiz girilebilir" açıklaması yeni bir tartışma konusu yarattı.

Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, Vahdet gazetesindeki köşesinde yazdığı "Halı saha maçı caiz mi?" başlıklı yazısı yeni bir tartışma yarattı.

Cübbeli Ahmet Hoca, yazısında "Cemevlerine abdestsiz girilebilir. Orada saz çalınıyor.. Camide böyle bir şey yapabilir misiniz? Hayır. Arada fark var. Cemevi ibadethane değildir." dedi. Cübbeli Ahmet Hoca, cemevi açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

CEMEVİNE İBADETHANEDİR DENEMEZ

"Cemevi ile camiyi eş tutmak mümkün değil. Camilerde sadece Allah’a ibadet edilir ancak cemevlerinde saz çalınıp, şarkılar, şiirler söyleniyor. “Mescitler ancak Allah’a aittir, Allah ile birlikte hiç kimseye ibadet etmeyin.” (Cin Sûresi:18) Onun için mescitte dünya kelamı konuşmak yasak, alışveriş yapmak yasak, kayıp ilanı vermek yasak. Mescitte zikir yapılır, vaaz edilir, dini ders okutulur. Bu ibadethane statüsü mescitle alakalıdır. Cemevine abdestsiz girilebilir. Semah ayini yapılıyor. Saz çalınıyor. Bunlar camide yapılabilir mi? Yapılamaz. O zaman fark var. O yüzden “Cemevi ibadethanedir” denemez.

İBADETTE SAZ ÇALMAK YOK

Çünkü sen bunu dediğin zaman geri kalan detaylar ne olacak? Abdestsiz, gusülsüz girmemesi lazım. Dünya kelamı konuşmaması lazım. Saz falan çalınmaması lazım. İbadette böyle şeyler yok ki! İbadet Allah’a kulluk demektir. Mabet de o kelimenin ismi mekanıdır. Çalgıyla, şiir söyleyerek Allah’a kulluk yapılmaz. Allah’a kulluk namazla, zikirle, Kur’an’la yapılır. Peki, Alevilerin cemevinde yaptıkları yasak mı? Ben öyle bir şey demedim. Bunlar tarikat ve tasavvufun Bektaşi, Mevlevi, Nakşi kültürüdür."

YAZIYI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.