Çukurca saldırısının perde arkası

Çukurca saldırısının perde arkası

Çukurca’daki hain saldırıda şehit sayısının fazla olmasına ‘baraka’ karakolların yol açtığı ileri sürüldü.

24 askerin şehit olduğu saldırı öncesi istihbarat birimlerinin hazırladığı raporların, Genelkurmay tarafından bölgedeki birliklere zamanında ve aynen iletildiği bildirildi. Baskında verilen kayıpların ihmal nedeniyle değil, yapısal problemler nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi. Yapısal problemler şöyle sıralandı: “Dünyanın vazgeçtiği küçük karakol sisteminin sürdürülmesi. Org.Hasan Iğsız döneminde kurulan üs bölgelerinin yerlerinin yanlışlığı. Karakolların baraka tipi korunaksız olması. TOKİ karakollarının yapımının çok yavaş ilerlemesi.”

BAHOZ’UN SONBAHAR HAMLESİ

Teröristler saldırı için biri sınır dışında, ikisi sınır üstünde bulunan 3 üs bölgesini seçti. Bu üslere saldırılar yurtdışından yapıldı. İlçe merkezindeki saldırılar Türkiye tarafındaki teröristlerce gerçekleştirildi. Bu saldırıları PKK’nın sözde Cilo taburu düzenledi. Saldırı, bir hafta önce Türk güvenlik güçlerinin imha ettiği Kavaklı Bölgesi’nin 3 kilometre kuzeybatısında yoğunlaştı. Zap kampında konuşlu olan Suriye uyruklu Bahoz Erdal kod adlı FehmanHüseyin’in saldırı emri verdiği bildirildi. Bahoz Erdal’ın, bir süre önce “Sonbahar hamlesi gerçekleştirilmeden kış üslenmesine geçilmeyeceği” açıklamasındaki hamlenin bu olduğu vurgulandı.

HAVANIN BOZMASINI BEKLEDİLER

Bölgede yaşayan PKK sempatizanlarının saldırı öncesinde ve sonrasında teröristlere destek verdikleri de belirlendi. 250-300 kişilik kalabalık grubun İnsansız Hava Araçları tarafından fark edilmemesinin mümkün olmadığı kaydedilirken teröristlerin 2-3 kişilik gruplar halinde bölgeye kademeli olarak sızdıkları anlaşıldı. PKK’lıların köylerde yerleşerek ve saldırı anını bekledikleri anlaşıldı. Aynı anda birden fazla noktaya gerçekleştirilen saldırılarla oluşturulan kaos nedeniyle asıl saldırı bölgeleri gizlendi. Seçilen iki asıl saldırı bölgesinin Keklikkaya Tepe, Barkandi Tepe olduğu dile getirildi. Aynı anda birden fazla yere yapılan saldırı sonrası komuta kademesinde kararsızlık oluşturulması hedeflendi. Saldırıda İHA kullanılamaması için de kapalı havanın olduğu gün tespit edildi.

SİLAHLARI GÖMÜP GİTTİLER

Teröristler hain saldırı sonrası farklı yönlerde çekilerek toplu hedef olmaktan çıktılar. Teröristlerden bazıları belli bir süre uzaklaştıktan sonra silahlarını toprağa gömdükten sonra gitti. Bazıları ise sivil halkın arasına karıştı.

Komutanın emri derhal uygulanmalı

Son saldırının ardından hazırlanan istihbarat raporunda çok çarpıcı uyarılar yer aldı. Genelkurmay Başkanı’nın üs birliklerine küçük unsurlardan ziyade ‘güçlü büyük birlikler halinde konuşlanma’ emrinin zaman geçirilmeden uygulanması önerildi. Çukurca saldırısını gerçekleştirenlerin önemli bir bölümünün İran’da faaliyetlerine son veren PJAK üyesi olduğu vurgulanırken, PKK içindeki Suriyeliler ve İran arasında son dönemde güçlenen bağlantıya dikkat çekildi.

Emniyet tepeleri anlayışından vazgeçilmesi ve halk içinde mümkün olduğunca bulunulup insan istihbaratına önem verilmesi önerildi. Son olayda İsrail’in rolüne dikkat çekilen raporda teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın görüşme kanallarının tamamen kapatılması istendi. Diğer öneriler ise şöyle sıralandı: “PÖH timlerine halen verilmeyen ağır silahlar derhal verilmeli. Polisin kullandığı MP5’ler en az Kalaşnikof’la değiştirilmeli. TOKİ’nin dönen karakolları bitirilmeli. Predatör alımı ve yerli İHA hemen hayata geçirilmeli. Kuzey Irak’a hava harekâtı devam etmeli.”
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.