Cumhurbaşkanı Adayları Yaşadı

Cumhurbaşkanı Adayları Yaşadı

Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlanan 26 maddelik tasarı son halini aldı. Halk tarafından yapılacak seçimde adaylar siyasi partiler gibi hazine yardımı alacak. Ancak yasa bazı sınırlamaları da beraberinde getirecek.

Ergun Aksoy'un haberi

Cumhurbaşkanlarının halk tarafından seçilmesini öngören uyum yasasıyla ilgili çalışmalar sürerken, Köşk adaylarına yürütecekleri kampanya boyunca Hazine yardımı yapılması öngörülüyor. Böylece Cumhurbaşkanı adayları da siyasi partiler gibi seçim kampanyalarını yürütmek için Hazine'den yardım alacaklar. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi öngören 26 maddelik uyum yasasının hazırlanmasında sona gelindi. Tasarı önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

HAZİNE DESTEĞİ

Tasarıda aday belirleme süresi, adaylara itiraz ve kimlerin aday olabileceklerine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Alınan bilgiye göre tasarıda, seçim kampanyalarının mali külfetinin ağırlığı dikkate alınarak, Cumhurbaşkanı adaylarının böyle bir külfeti karşılamalarının zorluğuna dikkat çekildi. Afişler, mitingler ve benzeri organizasyonları adayların tek başlarına karşılamalarının mümkün olmadığı göz önüne alınarak, adaylara kampanya boyunca Hazine'den yardım yapılması öngörüldü. Yardımın nasıl ve hangi boyutta yapılacağının daha sonra belirlenerek tasarıya konulacağı belirtiliyor.

ADAY SAYISI

TBMM tarafından gösterilecek adayların sayısının çok olabileceği dikkate alınarak bazı sınırlamalara da yer veriliyor. Buna göre 20 milletvekili sadece bir aday gösterebilecek. Aynı milletvekilinin başka bir adayın gösterilmesinde imzası bulunamayacak. Tasarıda, partilerin de Cumhurbaşkanlığı seçiminde nasıl bir tavır izleyecekleri açıklığa kavuşturulacak. Burada iki görüş var. Bunlardan birincisi partilerin herhangi bir adayı açıkça desteklemelerine olanak sağlayacak düzenleme. İkince görüş ise partilerin herhangi bir adayı açıkça desteklemelerinin önüne geçecek formül. Hükümete yakın kaynaklar, "Partiler bir şekilde izin verilmezse de dolaylı yoldan herhangi bir adayı destekleyecek. Bu kaçınılmaz. Bunun sınırını da çizmek zor. O nedenle partilerin açıkça herhangi bir adayı desteklemelerinin önünü açacak bir düzenleme yapılır düşüncesindeyiz" görüşünü dile getirdiler.

SABAH

Etiketler :