Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Yunanistan’ın başkenti Atina’ya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmesinin ardından mevkidaşı Pavlopulos ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhubaşkanlığı konutunun önünde Yunan mevkidaşı Pavlopoulos tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

LOZAN ANTLAŞMASI

Karşılamanın ardından konuya geçen iki lider, basın toplantısı gerçekleştirdi.  YunanistanCumhurbaşkanı Pavlopulos, "Lozan Antlaşması tartışılacak bir sözleşme değil." dedi.

"BAZI GERÇEKLERİ AÇIK VE NET ORTAYA KOYACAĞIM"

Pavlopulos'un konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"65 yıl aradan sonra rahmetli Celal Bayar'ın ziyaretinden sonra ilk defa böyle bir resmi ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bunun bana nasip olmasıyla da ayrıca mutluyum. Bu anlamlı ziyaretin iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcına vesile olmasını ayrıca diliyorum. Tabii bazı gerçekleri açık net sizler ortaya koydunuz ben de açık net ortaya koyacağım. Özellikle Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var. 94 yıl öcne yapılmış bir anlaşma ve bu anlaşma sadece Yunanistan ile Türkiye arasında yapılmış değildir.

Erdoğan ile Pavlopulos arasında Lozan diyaloğu VİDEO

 

"LOZAN'IN 11 TARAF ÜLKESİ VAR"

Bu anlaşmanın 11 taraf ülkesi vardır. Düşünün ki Lozan'da Japonya bile var. İngiltere Portekiz vs. Bütün bu ülkelerle beraber hepsini kapsayan anlaşmayı konuşuyoruz. 94 yıl içinde dünya adeta yeniden inşa ediliyor, yeniden kuruluyor. Türkiye ile Yunanistan arasında da birçok şey gelişti bu süre içinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

"MÜSLÜMAN AZINLIK İFADESİ GEÇİYOR"

Mesela Lozan'da buradaki Türklerle ilgili Müslüman azınlık ifadesinin geçtiğinden bahsediyorsunuz. Doğrudur ama aynı zamanda AİHM'de Türk ifadesi geçmektedir.

Mesela bir başka özelliğe geleyim, oradaki insanların yaşam koşullarının ne durumda olduğunu değerlendirmede buraya iyice bir göz atmak lazımdır. Batı Trakya'da yaşayan Müslümanlar inandıklarını Lozan'a göre yaşayabiliyorlar mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

"BATI TRAKYA'DA YAŞAYAN MÜSLÜMANLAR"

Batı Trakya'da yaşayan Müslümanlar bugün kendi baş müftülerini seçemiyorlar, atama ile başmüftü onlara gönderiliyor. Türkiye'de mesela patrik, atanan bir patrik değildir. Patrik kendi meclislerinin seçtikleri bir patriktir. Lozan'a göre de malum belirli bir sayıda o mecliste kişi vardır. Bu kişilerin de Türk vatandaşı olması lazımdır.

Biz, o mecliste isim azalınca, patrik isim verir, biz de Türk vatandaşlığına alır gereğini yaparız. Ve bize verilen bu isimleri biz Türk vatandaşı yaptık, Sen Sinod Meclisi'nde şu an 17 kişi var ve patriği onlar seçecek.

Ama Yunanistan'da biz hala Batı Trakya'da, oradaki Müslümanların başmüftüsünü oradaki din adamlarının seçemediğini görüyoruz.

"NASIL OLUYOR DA LOZAN'IN UYGULAMADA OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİYORUZ"

Nasıl oluyor da Lozan'ın uygulamada olduğunu söyleyebiliyoruz? Demek ki Lozan uygulamada değil.

Lozan'ın uygulanabilirliğini bu şekilde ortaya koymamız lazım ve bunu bugüne kadar tanıştığım bir çok Başbakan arkadaşımızla Yunanistan'da görüştük. İşin ekonomik tarafına baktığınızda Yunanistan'da kişi başı gelir 18 bin dolar civarındadır.

"BATI TRAKYA'DA TÜRK KELİMESİNİ YAZMAYI BİLE HAZMETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Batı Trakya'nın ortalama milli geliri 2200 dolar civarındadır. Yatırım noktasında atılması gereken adımlar noktasında, gerekli olan destekler Batı Trakya halkına verilmemektedir.

Türkiye'de bizim Rum vatandaşlarımıza yönelik böyle bir uygulama göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında en ufak bir ayrıntı göremezsiniz ama Batı Trakya'da Türk kelimesini yazmayı bile hazmetmek mümkün değildir.

"LOZAN'LA İLGİLİ GÜNCELLENMESİ GEREKİR DEDİĞİM KONU BUDUR"

Bir okulun kapısında veya derneğin kapısında Türk yazıyorsa onu bile hazmedemiyorlar. Bence bir defa bunları aşmamış lazım. Lozan'la ilgili güncellenmesi gerekir dediğim konu asıl budur. Ve tabii birçok askeri konularda sıkıntı yaşanıyor.

"BİZ ENGEL OLSAYDIK NATO'YA GİREMEZDİNİZ"

Siz NATO'dan çıktınız, tekrar girişinizi biz sağladık. Eğer engel olsaydık siz NATO'ya giremezdiniz. Çünkü Türkiye'nin muhalefeti NATO'ya girmenize engeldi ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık.

"KIBRIS GÖRÜŞMELERİNDE SİZ YOKTUNUZ BEN VARDIM"

Siz Kıbrıs görüşmelerinde yoktunuz ama ben vardım, içindeydim.

Yunanistan garantör olduğu gibi Türkiye de garantördür.

Bizzat final görüşmelerinin içinde oldum. Ve Kofi Annan'la birlikte o süreci birlikte yürüttük. Oradaki görüşmeler neticesinde, çözüme kavuşması gerekirken ne yazık ki orada alınan kararlar uygulamaya girmedi. Kıbrıs'taki Türkler referandumda yüzde 60 Evet oyu verdiler ama güneyde Rumlar hayır oyu verdiler.

"AB'NİN VERDİĞİ SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ"

AB'nin verdiği sözler de yerine getirilmedi. Mali noktada vereceği desteklerin hiçbirini uygulamaya sokmadılar.

Bugün bile hala bunlar yerine getirilmiş değil. Bizler bu noktadaki sadakatimizi aynen sürdürüyoruz.

Tabi bizim hedefimiz şu: Kıbrıs'ta kalıcı adil bir çözüm bulalım.

Aynı şeyi Ege'de bulalım ve bunlar Lozan'da şöyle böyle olmuş, tamam eyvallah ama biz olması gerekenleri bir an önce yapalım. Kolay değil 94 yıl geçti bu arada.

"94 YILDA BİRÇOK ŞEY DEĞİŞTİ"

94'da birçok şey değişti, gözden geçirilirse birçok şeyin olması gerektiğini inanıyorum ki taraflar da kabul edecektir.

ÇOK FARKLI BİR HEYECANLA GELDİK AMA...

Bakın 65 yıl aradan sonra biz bugün buraya çok farklı bir heyecanla geldik. Tabii Batı Trakya'ya da, soydaşlarımıza da bir ziyarette bulunmak istiyorum. Ama birileri de bu ziyareti provoke ediyor. Dağıtılan broşürlerden tutunuz, binaların kapılarına çizilen işaretlere kadar.

Her toplumun içinde artılar eksiler vardır, o ayrı bir konu. Ama bunların 65 yıl aradan sonra böyle bir cesareti ortaya koyarak, buraya eğer bir Cumhurbaşkanı geliyorsa, kontrol altında tutulması gerekiyor diye düşünüyorum.

"ARAMIZDAKİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM"

Ve tabii bunları, ayrıca aramızda detaylıca görüşeceğiz. Ve bu ziyaretimizin, ben istiyorum ki çok farklı ve zengin ve barışa yönelik bir şekilde yürümesi, tarafların gayretleriyle önem arz ediyor.

Aramızdaki gerek siyasi, gerek ekonomik, askeri ve kültürel ilişkileri süratle güçlendirmemiz lazım.

"BİR KARA PARÇASINDAN DİĞERİNE BAĞIRILDIĞI ZAMAN SES DUYULUR"

Turizmdeki gelişmelere baktığınız zaman, sizden bize, bizden size gelenler hatırı sayılır oranda yükseliyor.

Çünkü bizde bir kara parçasından, bir tarafa bağırıldığı zaman ses duyulur.

Öyleyse bunu zenginleştirmemiz lazım, aramızdaki yüksek düzeydeki konseyi güçlendirerek devam ettirmemiz lazım.Benim Cumhurbaşkanı olarak arzum şudur, biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım.

Bardağın dolu tarafına bakalım ve münasebetlerimizi güçlendirelim. Bu ziyaretimizin de inanıyorum ki, 65 yılı bir kenara koyup artık ileriye bakacak bir ziyaret olmasını temenni ediyorum. Teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

Yunan Cumhurbaşkanı'nın konuşmasından satır başları:

PAVLOPULOS: "BARDAK ÖRNEĞİYLE ŞEREF VERDİNİZ"

"Bardak örneğiyle bir karşılaştırma yaptınız ve şeref verdiniz bize. Yunanistan'da Cumhurbaşkanı, sizdeki kadar yetkilere sahip değildir. O yüzden biz o görüşmelere katılamadık.

Sözünü ettiğiniz konuları hükümet üyeleri dikkate alarak değerlendirecektir.İlişkilerimizin samimiyetinin artarak ilerleyeceğine inanıyorum.

"LOZAN'DA GÜNCELLEME YA DA REFORM GİBİ KELİMELERİ KULLANMIYORUZ BİZ"

Fakat izin verirseniz Lozan'da güncelleme ya da reform gibi kelimeleri kullanmıyoruz biz. Ben de sizin samimiyetinize dayanarak, büyük bir samimiyetle bunun altını çiziyorum. Ancak ziyaretinizin tarihi öneminin de altını çizmeden geçemeyeceğim. Tekrar size teşekkür ederim."

ERDOĞAN: "CEVAPSIZ BIRAKMAK OLMAZ"

Yunan mevkidaşının konuşması sırasında söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"İyi güzel de, şimdi cevapsız bırakmak da olmaz, cevabını vermem lazım. Ben tabii hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda da, özellikle anlaşmaların güncellenmeleri diye bir şart vardır ve bunu da biz yaparız.

"YETER Kİ MUTABIK KALINSIN"

Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsın. Ve bunun dünyada çok örnekleri vardır. Ben tabii bugün sizler bu konuyu açtığınız için bu konuya girdim. Sizler bu konuyu açmasanız sayın Çipras'la bu konulara girerdik.

"BİZ DE SIKINTILAR YAŞADIK SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİYORUZ"

Ama öyle de olsa sizler Yunanistan adına ben de Türkiye adına bu konuları görüşmüş olduk. Sizlerin bu denli zaman ayırmanızdan dolayı ben de sizlere özellikle teşekkür ediyorum. Biz de çok sıkıntılar yaşadık o yüzden sistem değişikliğine gidiyoruz.

2019'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı Sistemi seçimiyle değişiklik geliyor. Bu da yeni bir sürece girmenin adımıdır. Çok teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

ÇELENK BIRAKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temasları kapsamında özel uçak “TUR” ile saat 11.40’da Yunanistan’a geldi. Esenboğa Havalimanı’ndan uğurlanan Erdoğan, AtinaElefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı‘na indi.

Meçhul Asker Anıtı'nda Aleksis Çipras'la biraraya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi törenle karşılandı. Erdoğan, Yunan Parlamentosu önündeki Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da- VİDEO

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’da

65 YILIN ARDINDAN İLK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti, iki ülke arasında 65 yılın ardından cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olma özelliği taşıyor. Son olarak 1952 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Yunanistan’ı ziyaret etmişti.

Erdoğan’a ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, AB Bakanı Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak eşlik ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.