Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Açılış Töreni

Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Biliyorsunuz imam hatip okullarıyla ilgili ilk adımlar tek parti döneminde atılmıştır. Tek parti CHP'sinin derdi bizim anladığımız ve hedeflediğimiz anlamda imam hatip okullarının açılması değil, kendi ifadeleriyle cenaze nama

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imam hatip okullarıyla ilgili ilk adımların tek parti döneminde atıldığını belirterek, "Tek parti CHP'sinin derdi bizim anladığımız ve hedeflediğimiz anlamda imam hatip okullarının açılması değil, kendi ifadeleriyle cenaze namazı kıldırmayı bilecek kadar dini bilgiye sahip kişilerin yetiştirilmesiydi. Cenaze yıkayacak insan yoktu. Türkiye o hale gelmişti. Cenazelerimiz ortada kalıyordu. Onun için cenaze yıkayıcı yetiştirilsin diye böyle bir adım atıldı." dedi.

Erdoğan, Fatih'te kendi adını taşıyan "Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi"nin açılışındaki konuşmasında, ülkenin her köşesine serpilmiş olan imam hatip okullarının çok büyük bölümünün millet tarafından inşa edildiğini söyledi.

Okulun üst katının yatakhanesinde gece üstlerini örten büyükleri unutmanın mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, bunların da sıradan insanlar olmadığını vurguladı. Emekli albay yurt müdürünü unutamayacağını dile getiren Erdoğan, evlatlarına sahip çıkarcasına dolaşıp çocukların durumuna baktığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un babası İsmail Niyazi Kurtulmuş'un da unutulmasının mümkün olmadığını, babasının kendisini ona teslim ettiğini dile getirerek, "Çünkü samimi dostlukları vardı. Ona teslim etmiş, o da İlim Yayma'nın buradaki en önemli yöneticilerinden biriydi. Yusuf Türel büyüğümüzü unutamayız, üzerimizde büyük emeği var. Nazif Çelebi büyüğümüzü unutamayacağız. Hep bunların emeği var. İsmini sayamayacağım daha birçok isimler... Onlar burada büyük mücadeleler verdiler. Milletimiz halka rağmen halkçılık yapanlar tarafından unutturulmak, bozulmak, yok edilmek isteyen, değerlerini ihya ve inşa edebileceği bu okullara sahip çıkarak aslında kendisini yönetenlere ne istediğini, neyi talep ettiğini de göstermiştir." diye konuştu.

Siyasi hayatı boyunca milletin izinden gittikleri, milletin yolunu takip ettikleri için bugün buralarda olduklarını dile getiren Erdoğan, milleti kendilerine hasım olarak görenlerin ise esamelerinin dahi okunmadığını söyledi.

Erdoğan, imam hatip okulları açıldığı günden beri "Bu okullar sadece din eğitimi veren kurumlar mı olmalıdır" diye kadim bir tartışma yaşandığını belirterek, burada okudukları derslerle üniversiteye gidemedikleri için lise fark imtihanlarına girdiklerini, kendisinin de 6 dersten imtihan olduğunu ve sonrasında üniversiteye girebildiğini anlattı.

 

- "İmam hatip okullarının müfredatından haberleri yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili ve bakanların birçoğunun bu derslerin burada okutulduğunu dahi bilmediğini, fizik, kimya ve metematik okutulduğundan haberlerinin olmadığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu cahil cühelaların arasından çıktık hamdolsun, buralara geldik. Bir sor, bak. 'İmam hatip okullarının müfredatı nedir?' hiç haberleri yok. Burada hem dünyevi hem uhrevi bütün alanlara hitap eden, ilimle mücehhez güçlü bir nesil olarak sizleri karşımda görüyorum. Bütün bu sorular etrafında yapılan müzakerelerde dönem dönem farklı eğilimler öne çıkmıştır. İşin esasına baktığımızda ise karşımıza çıkan fotoğraf şudur; Biliyorsunuz imam hatip okullarıyla ilgili ilk adımlar tek parti döneminde atılmıştır. Tek parti CHP'sinin derdi bizim anladığımız ve hedeflediğimiz anlamda imam hatip okullarının açılması değil, kendi ifadeleriyle cenaze namazı kıldırmayı bilecek kadar dini bilgiye sahip kişilerin yetiştirilmesiydi. Cenaze yıkayacak insan yoktu. Türkiye o hale gelmişti. Cenazelerimiz ortada kalıyordu. Onun için cenaze yıkayıcı yetiştirilsin diye böyle bir adım atıldı. Bu topraklarda bin yılık geçmişi olan köklü dini müesseselerin kapılarına kilit vuruldu, yerlerine de günümüz ihtiyaçlarına uygun yeni kurumlar ihdas edilmeyince böyle bir tehlike ortaya çıktı. Milletimiz bırakınız Kur'an-ı Kerim eğitimi ve diğer dini bilgileri öğrenmeyi, cenazesinin ortada kalacağından korkmaya başlamıştı."

Her dönemde olduğu gibi o yıllarda da karanlıkta bir kibrit hükmündeki bu imkanı değerlendirmeyi kendisine görev edinen, Allah rızasını her şeyin üzerinde tutan insanların olduğunu dile getiren Erdoğan, imam hatip okullarının açılacağı duyulduğunda ülkenin dört bir yanında ak sakallı gönül erlerinin yollara düştüğünü, kapı kapı dolaşarak insanları bu okulların inşasına ve ihyasına katkıda bulunmaya davet ettiklerini söyledi.

 

- "Zamanını vakfeden büyükler sayesinde bu okullar kök saldı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Asya'da bu tür insanlara 'ak sakal' denildiğini belirterek, Kazakistan Devlet Başkanı'na "Sen bizim bu bölgelerde ak sakalımızsın." dediğinde çok hoşuna gittiğini ifade etti.

Hatta ellerinden az çok iş gelenlerin sırtlarında çimento torbası taşıdığını, demir büktüğünü, sıva ile boya, badana yaptığını, duvar ördüğünü anımsatan Erdoğan, çoluk çoçuklarının nafakasını kazandıkları işlerinden, evlerinden ayırdıkları tüm zamanı imam hatiplerin yaşatılmasına vakfeden büyükler sayesinde okulların kök saldığını vurguladı.

Celalettin Ökten Hoca'nın da bunlardan biri olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Okulumaza müdür olarak atandığında imkanlar öyle kıtmış ki aynı zamanda çok iyi bir alim olan Celalettin Hoca'nın elinde süpergeyle temizlik yapıp kürekle harç çıkardıktan sonra tahtanın başına geçip ders antattığı olurmuş. Arapça'yı, Farsça'yı, Fransızca'yı çok iyi bilen hoca imam hatip okullarında meslek derslerinin yanı sıra sosyolojiden felsefeye, fizikten kimyaya kadar diğer konuların da yer alması hususunda çok mücadele etmiştir. İşin ilginç yanı Celalettin Hoca sadece bu anlayışla değil aynı zamanda imam hatiplere Arapça'nın ders olarak konulmasına karşı çıkan, Kur'an-ı Kerim'in sadece Türkçe meal üzerinden öğretilmesini talep edenlerle de mücadele etmiştir. Sonuçta uzaktan bakıldığında en ele avuca sığmaz öğrencilerin okuduğu bir dönemde yan evin bahçesinden okulun duvarlarına sarkan elma ağacından tek bir meyve koparmayacak ahlakta gençler yetiştiren bir okul ortaya çıkmıştır Vefa'da."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, benzer mücadelelerin daha sonraki yıllarda pek çok kişi tarafından verildiğini, kimi zaman sıkıntıya düşülse de sonunda bugünkü noktaya gelindiğini vurguladı.

(Sürecek)

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.