Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de muhaliflerden oluşan milli ordu kurulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de muhaliflerden oluşan milli ordu kurulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sınır güvenliğini korumak amacıyla Suriye'de muhaliflerden oluşan bir milli ordunun kurulacağını belirtti...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin Türkiye sınırında güvenli bölge kurulması talebini yineleyerek "Bu bölgede bir milli ordu oluşturalım diyoruz. Bu milli ordu ılımlı muhaliflerden oluşacak" dedi. Erdoğan, kurulmasını istediği güvenli bölge alanında devam eden Fırat Kalkanı harekatına ilişkin olarak "Bazı tanklarımız bu arada yok oldu, varsın yok olsun. Mesele Cerablus'u kurtarıp Cerablus halkına orayı teslim etmekti, bu başarıldı" dedi.  

Ajanslarda yer alan habere göre; Ateşkesin sona ermesine açan Halep'teki bombardımana değinen Erdoğan, "Diyorlar ki bunu Amerika yaptı. Amerika da hayır, Rusya yaptı diyor. Biz de diyoruz ki aldığımız istihbarata göre rejim yaptı. Ortada bir de böyle al gülüm ver gülüm var" dedi. "Halep'i sıkıştırarak, Halep halkını Gaziantep'e doğru sürmek; plan bu" iddiasında bulunan Erdoğan, "Onun için biz bu plana müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, New York'tan ayrılmadan önceki son programında ABD'ye çağrıda bulundu. Erdoğan, “DAEŞ karşıtı koalisyonda 65 ülke var. Ne kadar DAEŞ'li var Suriye'de, 10 bin kişi. 65 ülkeden oluşan bu koalisyon gücü 10 bin DAEŞ'linin hakkından gelemez mi? Bırakın hepsini koyun bir kenara, biz Amerika ile el ele verelim, kararı verelim, iki ülke olarak biz bu işi bitiririz. Yeter ki birbirimizi destekleyelim” dedi.

Erdoğan, ABD'nin PYD tutumuna ilişkin olarak da "Kobani boşaldığı zaman oradaki PYD ve YPG'li teröristlere üç uçak indirildi ve bunların yarısı DAEŞ'e gitti, silahların yarısı da PYD ve YPG'de kaldı. Sayın Başkan ile bunları konuştuk ama dinletemedik. Şimdi ne yazık ki yine aynı oyun oynanıyor" diye konuştu.

Milliyet gazetesinden Abdullah Karakuş'un haberine göre, Erdoğan, New York'tan ayrılmadan önce Türken Vakfı'nın akşam yemeğinde şu mesajları verdi:

TOKİ İLE GÜVENLİ BÖLGE AÇIKLAMASI

"Türkiye'de, Suriye ve Irak'tan gelen 3 milyon göçmen hayatını  sürdürüyor. 300 bin kişi çadır kentlerde yaşıyor. Bu bizi yaralıyor. İnşallah kısa zamanda TOKİ ile birlikte ülkemizde ve ayrıca Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Netice alabilirsek inşallah bu çadır kentlerde yaşayanları buralara yerleştireceğiz.

"ILIMLI MUHALİFLERDEN MİLLİ ORDU KURULACAK"

"Halen tel örgülerin, duvarların, katı vize rejimlerinin arkasına saklanarak sorunu çözebileceklerini zanneden bir Batı var. Biz yıllardır Suriye'nin ülkemiz sınırları boyunca bir alanı uçuşa yasak alan ilan ederek güvenli bölge oluşturalım diyoruz. Azami 5 bin kilometrekarelik bir alan ilan edilsin. Ve burada uçuşa yasak bölge ilan etmek suretiyle bir de bu bölgede bir milli ordu oluşturalım diyoruz. Bu milli ordu ılımlı muhaliflerden oluşacak. Şu anda Cerablus olayını, Rai olayını biz onlarla gerçekleştirdik. Biz lojistik desteğimizi verdik. Fırtına obüslerimizle destekledik. Bazı tanklarımız bu arada yok oldu, varsın yok olsun. Mesele Cerablus'u kurtarıp Cerablus halkına orayı teslim etmekti, bu başarıldı. Rai'yi kurtarıp Rai halkına teslim etmekti, bu başarıldı. Şimdi El-Bab'a doğru operasyon genişliyor.

"HALEP PLANINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

"Rejim, daha evvelsi gün Halep'e gelmekte olan BM konvoyunu bombaladı. Şimdi rejim bombalıyor. Diyorlar ki bunu Amerika yaptı. Amerika da hayır, Rusya yaptı diyor. Biz de diyoruz ki aldığımız istihbarata göre rejim yaptı. Ortada bir de böyle al gülüm ver gülüm var. Dert ne biliyor musunuz? Halep'i sıkıştırarak, Halep halkını Gaziantep'e doğru sürmek; plan bu. Onun için biz bu plana müsaade etmeyeceğiz. Suriye'nin kuzeyinde bir terör bandının oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.