İsrail medyasından Gül yorumu

İsrail medyasından Gül yorumu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Viyana’da düzenlenen Dünya Politika Konferansı’na katılan devlet başkanlarının onuruna düzenlenen yemekte İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın da hazır bulunacağı için katılmaması, İsrail’de de yankılandı.

İsrail medyası, Gül, konuk listesinde Barak olduğu için Viyana Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’ın ev sahipliğinde verilen yemeği "boykot" ettiği yorumunu yaptı.

"GÜL, VİYANA’DAKİ ETKİNLİĞİ İSRAİL NEDENİYLE BOYKOT ETTİ"

İsrail’in büyük gazetelerinden muhafazakar Yedioth Ahronoth, "Gül, Viyana’daki etkinliği İsrail nedeniyle boykot etti" başlıklı haberinde "Türk Cumhurbaşkanı, Avusturyalı mevkidaşı tarafından düzenlenen bir öğle yemeğine, Savunma Bakanı Barak’ın da yer alacağını öğrendikten sonra katılmamaya karar verdi" diye yazdı.

Barak ve beraberindeki İsrailli heyetin, Gül’ün konferansta konuşma yapmasından önce salonu terk ettiği haberlerini de yansıtan Yedioth, "Türk liderleri, iki ülke arasındaki diplomatik kriz sonucunda İsrailli muhataplarıyla buluşmaktan kaçınıyorlar. Üç ay kadar önce Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, terör konulu bir BM konferansını, (İsrail) Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un bir konuşması sırasında salondan ayrılmıştı" da dedi.

"BARAK’I KONUK LİSTESİNDE GÖRÜNCE YEMEĞE KATILMADI"

"Gül, Barak’la buluşmamak için etkinliğe katılmadı" başlığını kullanan Jerusalem Post ise, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Avusturya Cumhurbaşkanının ev sahipliğini yaptığı bir etkinliği, Ehuh Barak’ın konuk listesinde olduğunu öğrendikten sonra katılmamaya karar verdiğini yazdı.

JPost, buna ek olarak Gül’ün, grup fotoğrafına da katılmamayı tercih ettiğini kaydeden gazete, "İsrail-Türkiye ilişkileri, 2010 yılındaki Gazze filosu olayından sonra tarihi bir dibe indi" yorumunu yaptı. Haberde Türkiye’nin dokuz Türk öldüğü operasyondan dolayı İsrail’den özür istediğini ancak İsrail’in askerlerinin kendi savunduklarını söylediğine dikkat çekildi.

"GÜL, BARAK’IN KATILDIĞI ETKİNLİKTEN UZAK DURDU"

İsrail’in diğer önde gelen gazetesi Haaretz ise, "Türk Cumhurbaşkanı, İsrail Savunma Bakanı’nın katıldığı etkinlikten uzak durdu" dediği haberde Gül’ün yemeğe Barak’ın katılacağını öğrendikten sonra katılmaktan vazgeçtiğini kaydetti.

Gazete, "Türkiye, İsrail’in, dokuz Türk’ün öldürüldüğü Mayıs 2010’deki Mavi Marmara’a baskının nedeniyle özür dilemeyi reddettiği için diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürmüş ve savunma ürünleri ticareti durdurmuştu" sözlerini kullandı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.