Cumhuriyet'ten Fahiş HATA?

Cumhuriyet'ten Fahiş HATA?

Cumhuriyet gazetesinin alışıldık bakış açısını yansıtan karikatürdeki hata cehaletten mi, umursamazlıktan mı?

Detay Haber /Aktifhaber

Cumhuriyet gazetesinin karikatüristi Musa Kart'ın bugün gazete yayınlanan karikatürü, sanıyoruz ki kendince ve gazete yönetimince, pek anlamlı ve pek akıllıca bulunmuştur.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir langırt masasında, masadaki demirlere bağlı plastik oyuncu olarak görünüyorlar. İkisi de aynı kol üzerinde ve kolu tutan elin gömleği, bir ülkenin bayrağının renk ve sembollerinde. Semboller ve renkler gayet tanıdık.

Yani Başbakan ve Dışişleri bakanı, yabancı bir devletin kontrolündeler ve piyon bile değiller. Piyon sonuçta satrançtaki en değersiz taş olsa da langırt masasındaki şekilsiz plastik oyunculardan daha prestijli.

Buraya kadar bir sorun yok. Cumhuriyet gazetesini çıkaranlar, finanse edenler ve okuyanlar için alışıldık bir bakış açısı. Tanıdık söylemler, bilindik komplolar.

Ancak karikatürde dikkat çekici bir nokta var. Başbakan ve dışişleri bakanını kontrol eden yabancı elin kimliğini belli eden bayrak, ilk bakışta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bayrağı zannediliyor. Ancak bayrak ABD bayrağı değil, Liberya bayrağı.

Liberya, Afrika'nın batı kıyısında bir ülke. Zamanında köleleştirilmiş ve ABD'ye götürülmüş Afrikalıların, özgürlüğe kavuşan çocukları ve torunları tarafından 1847 yılında kurulmuş bir cumhuriyet.

Ülkenin kurucuları, Afrika kökenli olsalar da ABD'li oldukları için bayrak olarak ABD bayrağına çok benzeyen bir bayrak seçmişler kendilerine. Liberya bayrağını ABD bayrağından farklı kılan şey, sol üst köşedeki mavi alanda tek ve büyük bir yıldız olması.

Bu hata, küçük bir internet sitesinde, adı sanı duyulmamış bir çizerin karikatüründe olsaydı, elbette üzerinde söz söylemeye değmezdi. Ama İç ve dış politika konusunda iddialı olduğu varsayılan, köklü ve ulusal(cı) bir gazetenin, yılların eskitemediği çizeriyseniz böyle bir hata, size, "dikkatsiz", "cahil", ya da 'okurunu umursamayan' sıfatlarından birini yapıştırıverir.

Musa Kart'ın karikatürü:

karikatur.20110811105838.20110811122240.jpg

ABD bayrağı:

abd_bayrak.jpg

Liberya Bayrağı:

liberya_bayrak.jpg 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.