Çürük Soruşturmasının 1 Numarası

Çürük Soruşturmasının 1 Numarası

'Sahte çürük raporu çetesi' soruşturması tamamlandı... İşte bir numara:

Sahte çürük raporu soruşturmasında iddianamenin yazımı tamamlandı. 8'i tutuklu 17 şüpheli hakkında hazırlanan 204 sayfalık iddianamede zanlıların usulsüz şekilde yüklü miktarda kazanç sağladıkları anlatıldı.
Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından hazırlanan yaklaşık 200 sayfalık iddianamenin Pazartesi günü Başsavcı vekilliğine gönderileceği belirtildi. Eylül 2009'da başlayan soruşturmada, İşçi Partisi'nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı içindeki Karargah Evleri yapılanmasını soruşturan Albay Ahmet Zeki Üçok da tutuklanmıştı. Örgütün lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve iddianamenin 1 numaralı zanlısı olarak görülen Murat Tugay Tepe'nin mahkemede verdiği ifadede Ahmet Zeki Üçok'un kendi adına otellerde kaldığını ve kadınlarla birlikte olduğunu itiraf ettiği öne sürülmüştü. İddianamenin diğer tutuklu sanıkları arasında ise emekli astsubaylar Ömer Uçar, Erdem Kılıç, İsmail Es, yemek fabrikası sahibi Fehmi Suna, halkla ilişkiler müdürü Tahir Mete Turan, kameraman Taylan Özgün Düşko bulunuyor. İddianamede sanıkların 60 eyleme karıştıkları kaydedildi. İddianamede sanıkların usulsüz şekilde yüksek miktarlarda kazanç sağladıkları anlatıldı.

İddianamede aralarında Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Askeri Yargıtay Hakimi Binbaşı Mehmet Çelik'in de bulunduğu 17 sanığın 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'örgüte üye olma', 'yağmaya teşebbüs', 'rüşvet karşılığı arazi yolsuzluğu' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Fuhuş iddialarına karışan isimlerle ilgili ise takipsizlik kararı verildi. 3 şüpheli hakkında da görevsizlik kararı verilerek dosyaları yerel mahkemelere gönderildi.

Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkarılan ve İşçi Partisi'nin TSK içinde yapılanması olarak gösterilen illegal "Karargah Evleri" soruşturmasını yürüten Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar üzerine gözaltına alınmıştı. Rüşvet karşılığı arazi yolsuzluğu yaptığı, tehdit, şantaj ve askerlik işlemlerinde sahte çürük raporu verdiği iddia edilmişti. Albay Ahmet Zeki Üçok "yağmaya azmettirme" ve "örgüt üyeliği" iddiasıyla 25 Eylül 2009'da tutuklanmıştı. Çete üyeleri arasında kod adı "Bamya" olarak geçen Ahmet Zeki Üçok'un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia edilmişti.

Genelkurmay Adli Müşaviri Çubuklu'ya ait olduğu iddia edilen ve Aralık 2009'da ortaya çıkan ses kaydında Üçok'a ait delilleri ortadan kaldırılması talimatı verildiği belirtilmişti. Bu kaydın ortaya çıkmasından sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Çubuklu hakkında 'delilleri karartmak ve yasadışı örgüte yardım' suçundan ifadeye çağrılmıştı ancak Çubuklu, ifadeye gelmemişti.

İfadesi alınamayan Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun dosyasının ayrılarak görevsizlikle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği öğrenildi.

İddianame Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın incelemesinin ardından mahkemeye gönderilecek. Mahkeme kabulü ya da reddi yönünde karar verecek. (CİHAN)

Etiketler :