Çürükçü Albay'a ballı görev

Çürükçü Albay'a ballı görev

Sahte çürük raporu çetesine üye olduğu iddiasıyla tutuklanan ‘Bamya’ lakaplı Hakim Albay Üçok, geçtiğimiz yıl görevli olarak ABD’ye gönderildi.

Hava Kuvvetleri'nin eski Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un 26 Ocak 2009-2 Şubat 2009 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ABD gezisi tartışmaya neden oldu.

ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleştirilen "Hava ve Uzay Hukuku Forumu"nu takip etmek için Hava Kuvvetleri'nden Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ile Hakim Albay Ahmet Erdem görevlendirildi. Hava Kuvvetleri'nde "Uzay" birimi olmasına rağmen bu birimdeki görevlilerin gitmesi gereken seminere askeri hakimlerin gönderilmesi tuhaf karşılandı. Üçok ve Erdem normalde üç gün sürecek forum için 8 günlük görev izni aldı. İki askeri hakim 8 günlük görev izniyle de yetinmeyip aileleriyle birlikte gittikleri ABD'de 12 gün boyunca tatil yaptı. Seminer için devletin parasıyla ABD'ye giden albayların seminerlerle ilgilenmeyip ABD gezisini turistik seyahate çevirdikleri bol bol alışveriş yaptıkları öne sürüldü.

DİL BARAJINI NASIL GEÇTİ?

TSK'nın yurtdışı görevlerinin Türkiye'nin uluslararası platformlarda en güzel temsil edilme yolu olduğu vurgulanırken aynı zamanda sağladığı imkanlar ölçüsünde göreve iştirak eden personel açısından güzel bir motivasyon aracı olduğu ifade edildi. Bu tür görevlere gidebilmek için bazı şartlar gerekli olduğu aktarılırken, yeterli ve gerekli 'yabancı dil' notunu sağlayamayan bir personelin yurtdışında ne TSK'nın yararına ne de Türkiye'yi layıkıyla temsil etme adına bir faaliyette bulunamayacağı belirtildi.

Bu kapsamda Üçok ve Erdem'in "kendi çabalarıyla" şanslarını döndürdükleri iddia edilirken, dil barajını aşmaları çevrelerinde şaşkınlıkla karşılandı. Girdiği dil sınavlarında 40-50 bandında sonuçlar alan Üçok'un tam da görev öncesine denk gelen dil sınavında 94 puan alarak göreve birinci sıradan seçilmesi kafaları karıştırdı. Benzer bir başarı grafiğini Albay Erdem'in de gösterdiği öne sürüldü. Her türlü faaliyetlerini birlikte yapmayı tercih eden ikilinin 'yabancı dil sınavından geçerek' ABD gezisinde de birlikte görevlendirilmeleri soru işaretlerine neden oldu.

SAYIŞTAY DENETİMİNİN ÖNEMİ

Görev izniyle yurtdışına gönderilen devlet memurunun bir günlük ABD harcırahının 120 dolar olduğu belirtilirken Üçok'un 8 gün karşılığında toplam 960 dolar harcırah aldığı aktarıldı. Yaklaşık 1000 dolar olan gidiş- dönüş uçak bileti ve 125 dolar olan seminer katılım ücretiyle birlikte iki askeri hakimin kendileriyle ilgili olmayan bir seminer için devlete maliyetinin toplam 4170 doları bulduğu öğrenildi. Üçok ve Erdem'in seminerde ne öğrendiği, bu öğrendiklerinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na nasıl katkısının olduğu ve öğrendiklerini kimlere öğrettikleri gibi sorular cevap bulamazken, yurtdışı seminerine katılacakların seçiminde Hava Kuvvetleri'nin hangi objektif kriterleri uyguladığı tartışmaları beraberinde getirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin anlaşılamaz bir şekilde karşı çıktığı Sayıştay denetiminin bu tür suistimallerin ortaya çıkarılması için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Çubuklu’nun da başını yaktı

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen 'sahte çürük raporu' çetesi soruşturmasından tutuklanan Albay Üçok, geçtiğimiz ay sonunda Ergenekon soruşturmasında da tutuklandı.

Hava Kuvvetleri'ndeki 'Karargah Evleri Soruşturması'nı karartmakla suçlanan Üçok, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ve ekibinin de başını yaktı. Üçok'un bilgisayarlarında belge temizliği yapan Çubuklu ve ekibi hakkında soruşturma başlatıldı. Çetede 'Bamya' kod adıyla anılan Üçok'un yürüttüğü 'çürük raporu' soruşturmalarında adı geçen isimlere çete aracılığı ile şantaj yapmakla suçlanmıştı. Uçok, 'çete üyesi olmak' ve 'yağmaya teşvik' suçlarından tutuklanmıştı.

BUGÜN

Etiketler :