Çuval olayında Ergenekon izi

Çuval olayında Ergenekon izi

Emre Uslu'nun 'Derin Devletin Tehdit Haritası-Dün Kürtler Bugün Cemaatler' adlı yeni kitabında yaşandığı dönemde Türkiye'yi sarsan 'çuval olayı'na ilişkin çarpıcı bir iddia yer alıyor.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Emre Uslu'nun 'Derin Devletin Tehdit Haritası-Dün Kürtler Bugün Cemaatler' adlı yeni kitabında yaşandığı dönemde Türkiye'yi sarsan 'çuval olayı'na ilişkin çarpıcı bir iddia yer alıyor.

Önder Deligöz'ün haberi

Kuzey Irak'ın Süleymaniye şehrinde 11 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun 4 Temmuz 2003'te Amerikan askerleri tarafından gözaltına alınmasıyla tarihe 'çuval olayı' olarak geçen skandal gelişme, iktidar partisini yıpratmaya çalışan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü istifa ettirmek isteyen Ergenekon yapılanmasından bağımsız değildi. Bu çarpıcı iddia Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Emre Uslu'nun piyasaya yeni çıkan 'Derin Devletin Tehdit Haritası-Dün Kürtler Bugün Cemaatler' adlı kitabından.
Uzun yıllar Emniyet Genel müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde çalışan Uslu, Karakutu Yayınları'ndan çıkan kitabında Ergenekon yapılanmasından, Kürtlerin ve cemaatlerin düşürüldüğü kumpaslara, Gazi olaylarının arka planından faili meçhul cinayetlere kadar derin devletin illegal eylemleri hakkında birbirinden ilginç tespitlere yer veriyor. 'Dün Kürtler, Bugün Cemaatler' adlı kitapta geçen en ciddi iddialardan biri ise 'Çuval Olayı' ile ilgili. Kitaba göre, o dönemde ülkede anti-Amerikancı propaganda yapan Ergenekon'un 'çuval olayı'nda parmak izi var.

PERİNÇEK ÇOK ÇALIŞMIŞ

Uslu, yaşandığı dönemde Türkiye'yi sarsan çuval olayı üzerindeki Ergenekon izini belirginleştiren bir diyaloga da kitabında yer vermiş. Çuval olayının hemen Süleymaniye'yi ziyaret eden bir Türk gazeteci, Aydın kod adlı bir binbaşı ve yanındaki askerlere Türkiye'deki durumu şöyle anlattı: "Haberiniz var mı bilmiyorum. Sizin gözaltına alındığınız ve dünya ile ilişkiniz olmadığı birkaç günlük süre içersinde Türk halkı ayağa kalktı. Durumu anlatmak için şu örneği verebilirim. Böylesi bir durum ancak Türk milli takım Kore'den dünya üçüncüsü olarak döndüğünde olmuştu." Bu ifadeler üzerine konuşan binbaşı ise şu ilginç ifadeleri kullandı: "Doğu Perinçek ağabeyimiz bunun için çok çalışmış" cevabını vermiş.

Özkök'ü istifa ettirme projesi

Çuval olayı ve derin yapılanma arasındaki bağlantıyı anlatan kitapta Ergenekon iddianamesinde geçen bir tespit de bulunuyor. "Ergenekon iddianamesi ve ek klasörlerinde Çuval Olayı'nın Ergenekon ile ilişkili bir operasyon olabileceğine ilişkin ilginç bilgiler bulunmaktadır" ifadesiyle başlayan bölümde şu tespit yer alıyor: "Örneğin Hayrullah Mahmud'dan ele geçirilen dokümanlardaki Hayrullah Mahmud imzalı taslak yazısında, 'ÇUWALL-Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü İstifa Ettirme Projesi' başlığı altında Süleymaniye olayı ve bazı konular ile iddiaların bulunduğu..." Uslu kitabında çuval olayının Türk ve Amerikan askerleri arasında yaşanan gerilimli olaylardan sadece biri olduğunu belirtiyor. Kitaba göre çuval olayından kısa bir süre önce bir Türk albay Kuzey Irak'a Kalaşnikof gibi hafif otomatik silahları götürürken Amerikan askerleri tarafından gözaltına alınmış. Albay, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün girişimleri sayesinde serbest bırakılmış. Yaşanan olay kitapta "Özkök araya girerek Albay'ı serbest bıraktırdı" şeklinde anlatılıyor.

YENİŞAFAK

Etiketler :