Dağlıca baskını davasında karar

Dağlıca baskını davasında karar

Dağlıca baskını ile ilgili yaklaşık 2 yıldır devam eden dava sonuçlandı. Davanın karar duruşmasında Er Ramazan Yüce, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 7 askerin aldığı cezalar ertelendi.

Van Askeri Mahkemesi'nde görülen 'Dağlıca Davası'nda mahkeme heyeti, müebbet hapis cezasıyla yargılanan er Ramazan Yüce'ye 'Alenen askerleri emre itaatsizliğe teşvik etmek' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verirken, diğer tüm sanıkları da 'Görevi ihmal suçundan' 1 yıl 8 ay ile 1 yıl 3 ay arasında değişen cezalara çarptırdı.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde saat 15.30 sıralarında başlayan duruşma, yaklaşık 2 saat sürdü. Jandarma Yarbay Hamza İlbeği başkanlığındaki duruşmaya, sanık Uzman Çavuş Halis Çağan'ın avukatı Ali Fahir Kayacan ile sanık erlerden Fuat Başoda ile Mehmet Şenkul'un avukatı Zahir Soğan da katıldı. Yapılan yoklamanın ardından söz hakkı verilen iddia makamı askeri savcı, geçen duruşmada verdiği mütalaasını tekrarladı. Daha sonra sırasıyla sanık avukatlarından Zahir Soğan ve Ali Fahir Kayacan, iddia makamının verdiği mütalaanın üzerinde savunma yaptı.

Duruşmaya yaklaşık yarım saat ara veren mahkeme heyeti, 6 ayrı suçtan müebbet hapis cezası ile yargılanan er Ramazan Yüce için 'Alenen askerleri itaatsizliğe teşvik' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Yasal imkansızlıklar nedeniyle paraya çevirmeye, ertelemeye ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar veren mahkeme heyeti, er Yüce için 'Görevi ihmal suçunda' ise 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve 5 yıl içerisinde suç işlemediği takdirde CMK'nın 231. maddesinin hükmen açıklamasının geri bırakılmasına karar verdi. Er Yüce'nin 'Suç ve suçluyu övmek', 'Basın yayın yoluyla halkı askerlikten soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak' ve 'Zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandası yapmak' suçlarından ise dava dosyasını Van Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, er Yüce'nin 21 Ekim-4 Kasım 2007 tarihleri arasında 'Yurtdışı firar' suçunu işlediği iddiası ile hakkında kamu davasında ise beraatına karar verdi. Uzman Çavuş Halis Çağan'ın 'görevi ihmal' suçundan 1 yıl 8 ay verilen hapis cezasının hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına da karar veren mahkeme heyeti, 'Basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarından ise dava dosyasının Van Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı. Ayrıca mahkeme heyeti, erler İlhami Demir, Özhan Şabanoğlu, Fuat Başoda, İrfan Beyaz, Fatih Atakul ve Mehmet Şenkul'un ise 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanıkların daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmadıklarından haklarında kurulan mahkumiyet hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına, itiraz ve temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :