Damacana ne kadar sağlıklı?

Damacana ne kadar sağlıklı?

İzmir’de su sorunu bitmek bilmiyor. Birkaç yıl önce şebeke suyuna arsenik karışması damacana satışlarını patlattı.

İnsan sağlığı için büyük önem taşıyan İzmir’in suyu ne kadar temiz? Yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu düşünen vatandaşlar, damacana su fiyatlarının pahalı olması sebebiyle tercih yapma lükslerinin bulunmamasından şikâyetçi. İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Vakkas Benli Kaynak, damacana su tüketme alışkanlığının arsenik söylentilerinin ardından oluştuğunu hatırlatarak, “Su satış yetkisi verdiğimiz yerlere belge veriyoruz. Bu yerlere suyun tam üretim aşamalarını gördükten sonra yetki veriyoruz. Ayrıca su satış yerlerini periyodik olarak 3 ayda bir denetliyoruz, hatta bazı zamanlar aylık denetim yaptığımız yerler de bulunuyor. Vatandaşlar su satış belgesi olan yerlerden gönül rahatlığı ile su içebilir” dedi.
 
Polikarbon sağlıklı değil
 
Öte yandan İzmir’de su denetiminin olmamasından ve ruhsatsız satış yerlerine göz yumulmasından şikayet eden Ege Bölgesi Polikarbon Su Satıcıları Derneği Başkanı Tevfik Fikret Özkök ise “Bornova’da ruhsatsız su satılan istasyonlar var” dedi.
 
Ege Bölgesi Polikarbon Su Satıcıları Derneği Başkanı Tevfik Fikret Özkök, manavda, kömürcüde, kasapta hatta tüpçü de bile su satıldığını, bunun yanlış olduğunu aktardı. Polikarbon denilen su tüplerinin Amerika’da ve Avrupa’da yasaklandığına dikkat çeken Özkök, suyun ısıyı ve kokuyu tutma özelliğinden dolayı tüple aynı ortamda bulunmaması gerektiğini vurguladı.
 
Vakkas Benli’nin aksine İzmir’de su denetiminin olmadığını ve ruhsatsız satış yerlerine göz yumulduğunu iddia eden Özkök ise 15 yıldır sürekli aynı şeyleri söylemekten bıktığını kaydetti.
 
Ruhsatsız yerler var
 
Bazı fabrikalarda artezyen çakma kuyular bulunduğunu ve su yetmediğini zaman bu kuyulardan şişeleme yapıldığını da iddia eden Özkök, “Ben bunun tespitini yıllar önce Menderes’te yaptım. Bornova’da ruhsatsız su satılan istasyonlar var. Bunların suları nereden temin ediliyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını yetersiz buluyorum, şikayet etmemize rağmen ortada bir şey yok’’ MELİKE VURGUN-NESRİN YORULMAZ
 
 “Şebeke suyu içilmesin”
 
Şebeke suyu konusunda İl Sağlık Müdür Yardımcı Vakkas Benli ile aynı fikirde olmayan Dernek Başkanı Özkök, şebeke suyunun sağlıklı olmadığı için içilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Özkök, şebeke suyunun içilememe sebebini İzmir’in alt yapısının felç olmasına ve kanalizasyon sistemi ile içme suyu sisteminin çok eski olmasına bağladı.
 
‘TEBRİK ETMEYE GİDERİM’
 
Su satıcılarının 2,5 TL’ye nasıl su satabildiğini anlayamadığını söyleyen Özkök, “Ayrı ekip, ayrı dükkan, ayrı araba ile su satışı yapan bir yer bulursanız nasıl satıldığını öğrenmeye giderim. O parayla masrafını nasıl karşılayacak bu imkansız. Normal su fiyatının 4,5 ile 5,5 TL olması gerekiyor. 2.5 TL’ye su satan yerlerin ruhsatı olsun, tebrik etmeye giderim” diye konuştu. Özkök, su fabrikalarının ve 2,5 TL’ye su satanların bunu nasıl yaptıklarının denetlenmesi gerektiğini aktardı. Özkök, ayrıca “Su satış belgesi olmayan yerlerde su satışı kesinlikle engellenmeli” dedi.
 
‘ŞEBEKE SUYU TÜKETEBİLİR’
 
ŞEBEKE suyunun gönül rahatlığıyla içebileceğini dile getiren Vakkas Benli, “Köylerimiz dahil iklim şartlarında farklılıklar olabilir; ama İzmir’in şebeke suyu tüketebilir durumda. Metropolde 5 yıldır hava ve suyla ilgileniyorum. Arsenik’ten sonra damacana tüketimi arttı. Düzenli olarak yıllık numune alıp bunları, kurumlara bildiriyoruz. TSE gibi standartlarımız var. İzmir’in ruhsatlı 12 adet kaynak istasyonu var. Vatandaşlar her hangi bir sorunla karşılaşırsa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirsin. Biz oraya ekip göndeririz” dedi.
 
“MERDİVEN ALTINDA SATIŞ KOLAY DEĞİL”
 
Damacana tüketmenin kişisel bir tercih olduğunu da söyleyen Benli, bu algının Arsenik’ten sonra olduğuna dikkat çekti. Vakkas Benli, “Merdiven altında üretim yapmak o kadar kolay değil. 3 aylık periyotlarla denetimlerimize devam ediyoruz. Artık vatandaş daha bilinçli. Lokantada su içip beğenmeyenler bile bize getirip denetimden geçirmemizi istiyor. Örneğin, Menderes gibi su kaynakları bakımından zengin yerlerden tank yapıp damacana şişelere dolduranları en aza indirmeye çalıştık. Bulduğumuz ruhsatsız sahalara 5 bin ile 15 bin TL arasında bir ceza uyguladık. Her ihbarı değerlendiriyoruz.”
 
SULAR DAMACANAYA NASIL DÖNÜŞÜR?
 
Kaynak suyun damacanaya dönüşümünü anlatan Vakkas Benli şöyle konuştu: “Kişiler ‘Biz bu suyu satmak istiyoruz’ der, biz de gidip numune alarak, denetleme yaparız. Eğer uygunsa izin veririz. Su satışı yapılabilmesi için bizim tesise izin vermemiz gerekir, sadece izin verdiğimiz ruhsatlı yerler satabilir.” 
 
Kaynak: STAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.