Danıştay’ın İnanılmaz Çelişkileri

Danıştay’ın İnanılmaz Çelişkileri

Katsayı kararıyla tepkiler üzerine çeken Danıştay'ın daha önce tüm başvurularda YÖK'ü adres gösterdiğini biliyor muydunuz? İşte O karalar:

Katsayı adaletsizliğini gideren düzenlemeyi iptal eden Danıştay, bu konuda kendisiyle çelişen çok sayıda karara imza atmıştı. 1999'dan sonra YÖK tarafından uygulamaya konulan katsayı sistemi aleyhine açılan davalar, Danıştay'dan hep aynı gerekçe ile reddedilmiş, “Yasal ve anayasal yetki YÖK'tedir” denilmişti.

İşte Üniversiteye giriş ve sınav kriterlerini düzenleme yetkisinin YÖK'te olduğunu defalarca vurgulayan Danıştay’ın kararları:

1- Avukat İbrahim Serdaroğlu tarafından müvekkili adına Mart 2008'de Danıştay 8'inci Dairesi'nde meslek liselerine yönelik katsayının kaldırılması için dava açmıştı. Bir buçuk yıl süren davanın sonunda 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 'yükseköğretime giriş' başlıklı 45'inci maddesinde yer alan "Yükseköğretim kuruma girecek öğrencilerin ne şekilde o kurumlara kabul edileceğiyle ilgili gerekçeler YÖK tarafından belirlenmektedir" ifadesini gerekçe gösteren Danıştay, katsayı düzenlemesi ve yeni bir sistem getirme yetkisinin açıkça YÖK'te olduğuna dikkat çekmişti.

8. Daire gerekçeli kararında şu ifadeye yer vermişti:  "Dolayısıyla yeni bir katsayı belirleme, sınav sistemini değiştirme yetkisinin ancak YÖK'te olduğu Danıştay 8. Dairesi'nce hüküm altına alınarak, YÖK'ün 2010 için yaptığı katsayı düzenlemesinin iptali için açılacak davaların hukuk gereği ve mahkeme kararlarındaki bağlayıcılık gereği red edilmesi gerekecektir."

2- Danıştay beş yıl  önce de yine "Katsayı konusunda YÖK yetkilidir" kararı  verdi. 8'inci Daire, bu kararı 2005 yılında Ankara Aydınlıkevler Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi İlknur Öztürk'ün katsayı düzenlemesinin iptali için başvurduğu davada aldı.

3- Serdar Serdaroğlu, 1999'daki katsayı adaletsizliğine kadar hukuk fakültelerine gitmelerine izin verilen düz liselerin sosyal bölümünden mezun oldu. Uygulamayla hukuk fakültesine Türkçe-Matematik mezunlarının girmesine izin verildi. Serdar'ın, emekli hâkim olan babasının, Danıştay'da oğlu adına açtığı dava YÖK gerekçe gösterilerek reddedildi.

4-  İmam-hatip lisesi mezunu Suzan Özdemir'in 1999'da açtığı iptal davasına da Danıştay savcısı aynı gerekçeyle itiraz etmiş ve dava düşmüştü.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :