Darbeye, kumpasa karşı sandığa

Darbeye, kumpasa karşı sandığa

Düne kadar paralel yapı operasyon yaptı, Yeni Türkiye isteyenler deşifre etti. Sıra millette. Türkiye bugün sandık başına gidiyor. 52 milyon 695 bin seçmen 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak.

Milli iradeye yönelik ihanet operasyonlarının ardından Türkiye bugün yerel seçime gidiyor. 26 milyon 704 bin 757’si kadın, 25 milyon 991 bin 75’i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmenin, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacağı seçimde il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlık için oy kullanılacak. Doğu illerinde oy kullanma işlemi 07.00’de, diğer illerde 08.00’de başlayacak. Paralel yapılanmanın 17 Aralık darbe girişimiyle sabote etmek için türlü yolları denediği 30 Mart Yerel Seçimleri, milli iradenin Yeni Türkiye için en büyük cevabı olacak.

-SEÇİM 07.00’DE BAŞLAYACAK: 32 ilde oy verme işlemi 07.00’de başlayacak 16.00’da sona erecek. Geriye kalan 49 ilde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

-KİMLİK ŞART: Seçmenler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, sürücü belgesi gibi kimliğini tereddütsüz bir şekilde gösteren resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin ibrazı ile oy kullanabilecek. Okuması yazması olmayan seçmene, sorduğu ve istediği takdirde, kurul başkanı birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.

-26 PARTİ SEÇİME GİRİYOR: 26 siyasi parti için oy kullanılacak. Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek. Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak.

-CEP TELEFONU YASAK: Oy kabinine seçmenler cep telefonu, kamera gibi araçlarla giremeyecek. Cep telefonları sandık başkanına teslim edilecek.

-ZARFLARDA 2 MÜHÜR OLACAK: Oy pusulaların konulacağı zarfların üzerinde birisi İlçe Seçim Kurulu’nun diğeri ise Sandık Kurulu’nun olmak üzere 2 mühür vurulmuş olacak. Mühürsüz zarf iptal edilecek

-OYLAR İPTAL OLMASIN: Zarflarda iki mühürden birinin eksik olması, üzerinde seçmenin adı, imzası ya da herhangi bir yazı bulunan oy pusulaları geçersiz sayılacak. ‘Evet’ mührü basılmamış veya birden fazla ‘evet’ mührünün olduğu oy pusulalarıyla zarfın içinde oy pusulası dışında başka bir kâğıt konulan oy pusulaları geçersiz sayılacak.

-2 MİLYON GÖREVLİ OLACAK: 194 bin 310 sandıkta her sandık başında 6 üye olmak üzere 1 milyon 165 bin 860 kişi görev yapacak. Seçim kurullarında çalışanlar ve bina sorumluları da dahil edildiğinde sayı 2 milyon kişiyi bulacak. 53 milyon kişinin oyunu doğru kullanması ve oyların doğru sayılması 2 milyon kişinin işini hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde doğru yapmasıyla mümkün olacak.

OYLAR NASIL KULLANILACAK?

Seçmenler, il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak oylarını kullanacak. Seçmene sandık başında  3 ayrı renkte zarf verilecek ve oy pusulaları buna göre zarflara yerleştirilecek.

-TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa.

-MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ve Büyükşehir Belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa.

-MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarfa konulacak.

Liderler nerede olacak?

Yerel seçimler için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya İlkokulu’nda, TBMM Başkanı Cemil Çiçek Ankara Gölbaşı’nda, Başbakan Tayyip Erdoğan İstanbul’da Üsküdar Burhaniye İlköğretim Okulu’nda sandık başına gidecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oylarını Ankara’da kullanacak. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise oyunu, Diyarbakır’de kullanacak.

YURT DIŞINDAN GELDİLER

Dünyanın değişik ülkelerinden, oylarını kullanabilmek amacıyla İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen vatandaşlar, yerel seçimlerin ülke açısından önemine dikkati çekerek, demokrasiye sahip çıkmak için oy kullanma çağrısı yaptı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.