Paralel medyada Yenikapı Sendromu

Paralel medyada Yenikapı Sendromu

Darbe girişimleri ve kasetli yolsuzluk kumpaslarına rağmen AK?Parti'nin 730 bin metrekarelik Yenikapı alanındaki mitingine 2 milyon kişinin katılması paralel medyada endişe yarattı.

Paralel yapılanma ile 17 Aralık darbe girişimi sürecini birlikte götüren paralel medya, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Yenikapı 730 bin metrakerelik alanda gerçekleştirdiği iki milyon kişinin katılımıyla Türkiye tarihinin en kalabalık mitingini küçük göstermek için görülmedik hilelere başvurdu.

Farklı açılardan çekilmiş, miting başlamadan alan dolmadan çekilen fotoğrafları kullanan paralel medya, 28 Şubat'tan esintileriyle de gülünç duruma düştü. Doğan Medyası, kalabalığı göstermemek için çeşitli hilelere başvururken, Cemaat medyası Zaman ve Bugün ise tek elden çıkmış gibi yayın yaptı. Bazı köşe yazarları da Gezi parkı, 17 Aralık, 25 Aralık darbe girişimleri ve dublajlı montaj kasetlerine rağmen Erdoğan'ın iki milyon kişiye mitinge getirmesine çeşitli bahaneler uydurmaya çalıştı.

Mitinge gelenlere para ve altın dağıtıldığını savunanlar olduğu gibi, meydandakilearin sayısının abartıldığını iddia edenler de bulundu. İnternet siteleri de 'Alanda kaç kişi vardı' başlıklı haberlerle Yenikapı Meydanı'nda iki milyon kişinin olmadığını ispatlamaya çabaladılar. Bazı siteler ise kelime kalabalığı yaparak meydanda 200 bin kişi olduğunu savundu.

'AK Parti dağıttı' iddiası!

Twitter ve facebook gibi sosyal medyada ise mitingi başarısız görtermek için çeşitli fotomontaj fotoğraflar, komplo teorilerini aratmayan benzetme ve kelime oyunları paylaşıldı. 'Mitinge katılanlara 300'er lira, 100'er lira, çeyrrek altın dağıtıldı' gibi iddialar gündeme getirildi. Cemaatin yayın organları Zaman ve Bugün mitingi küçültmek için ellerinden geleni yaptı. Aynı elden çıkmış gibi bir örnek hazırlanan iki gazete de Başbakan Erdoğan'ın kürsüde konuşurken görünen tek kare fotoğrafıyla, tek sütun olarak verdi. Cemaat ile ortak hareket eden Taraf gazetesi de mitinge ilişkin iç sayfalardaki çok kısa haberinde, Başbakan Erdoğan'ın miting alanı üzerindeki helikopterden çekilmiş küçük bir fotoğrafına yer verdi.

Habertürk tam kamuflaj

Ciner Medya'nın Habertürk gazetesi hem birinci hem de haberi gördüğü iç sayfasında kalabalığı tam anlatmayan yerden çekilmiş fotoğraflarla haberi sunmayı tercih etti. Demirören Grubu'nun gazetelerinden Milliyet ilk sayfasında platformdan çekilmiş fotoğrafı kullandı, iç sayfasında ise miting alanının tamamını verdi. Vatan ise birinci sayfasını miting fotoğrafına ayırdı. Cumhuriyet, Yurt, Birgün, Sol ve Karş ıda mitingi görmemek için birbirleriyle yarışarak tarihe geçtiler.

-Hürriyet: Türk siyasi tarihinin en kalabalık mitingini sıradan bir olaymış gibi göstermek için elinden geleni ardına koymadı. '1.2 milyon kişi alanı doldurdu' diyen Hürriyet, iç sayfada da miting alanı yerine denizdeki katılımı anlatmayı amaçlayan fotoğrafı kullandı. Ayrıca 28 Şubat döneminde çokça yapıldığı gibi cübbeli ve sarıklı kişiler seçerek kullanıldı.

-Radikal: Mitingi anlatmayan bir fotoğrafı kullandı. Erdoğan'ın Radikal, 'Mitinge bir milyon kişinin katıldığı söylendi' spotuyla haberi sundu.

-Posta: Doğan Medyası'nın çok satan gazetesi Posta, Başbakan Erdoğan'ın kürsüde el sallarkenki ve kalabalığın yine kürsüden çekilmiş az gösterilmeye çalışılmış fotoğrafını kullandı.

Metrekare hesabı bile yaptılar ama tutmadı

Paralel basın Yenikapı'daki 2 milyonluk mitingi karalamak için tüm argümanları kullandı. Basında en çok yer alan karalama aracı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs, vapur ve raylı araçlarının mitinge ücretsiz yolcu taşıdığı oldu. AK Parti'nin halkın vergileriyle hizmet yapan araçları bedava kullandığı iftirası atıldı. Miting için Ekşi Sözlük başta olmak üzere iftira kampanyaları da başlatıldı. Ekşi Sözlük yazarları 2 milyonluk mitinge 300 bin kişinin geldiğini yazdı. Mitinge olan ilgiyi azaltmak için de Yenikapı'daki dolgu alanının fazla kişinin gelmesi sonrasında çökebileceğine ilişkin uyarı yazıları yayınlandı. Başka bir iftira da bir metrekareye ancak 1 kişinin sığacağı oldu. Buna sığınan paralel yapı, en fazla 600 bin kişi geldiğini söyledi.

 

yenişafak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.