Davutoğlu İsrail'e seslendi

Davutoğlu İsrail'e seslendi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail'e seslendi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Mavi Marmara” gemisine saldırının ardından İsrail'e üç seçenek sundu. Davutoğlu, "Ya özür dilerler, ya komisyonu ve onun raporunu kabul ederler ya da ilişkiler kesilir” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hürriyet gazetesine konuştu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail Sanayi Bakanı Ben Eliezer ile gizli görüşmenin, ABD’nin telkiniyle gerçekleşmediğini söyledi.

Bakan Davutoğlu, gizli görüşmede İsrail'in önüne üç seçenek sunduklarını belirtip bunları "Ya özür dilerler, ya uluslararası komisyonu ve onun raporunu kabul ederler ya da ilişkiler kesilir” diye sıraladı.

Davutoğlu, "Ben Eliezer’e ilettiğim mesajlar İsrail hükümetine ulaştı. Cevap için sonsuza kadar beklemeyeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı, daha önce İsrail’in tek taraflı soruşturmasını Türkiye’nin kabul etmeyeceği yönündeki açıklamaların aksine Türkiye’nin temel beklentisinin özür ve tazminat olduğunu, bunun hangi komisyon kararına göre yapıldığının önemli olmadığını kaydetti.

SUÇLULUK DUYGUMUZ YOK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bizim İsrail'e karşı bir suçluluk duygumuz yok. Başkalarının olabilir ve sessiz kalmayı tercih edebilirler, ama bizim böyle bir psikolojimiz yok" dedi.  TGRT'deki bir programa konuk olan Davutoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 
  
Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail'den özür beklentisinin hatırlatılması ve bu ülkeyle ilişkilerin seyrinin sorulması üzerine, Türkiye'nin bu konuda ilkesel bir politika izlediğini belirterek, İsrail'in saldırısının uluslararası sularda olduğunu ve bunu yapmaya hiçbir ülkenin hakkı bulunmadığını kaydetti. "Bu hak kimseye tanınmamıştır" diyen Davutoğlu, saldırının 8 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlandığını da anımsattı.

Sorunun aslında İsrail ile uluslararası toplum arasında olduğunu, bazı ülkelerin ayrıcalıklı durumları bulunmadığını belirten Davutoğlu, insanlık vicdanının sarsılmaması açısından her ülkeye aynı muamelenin gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye olarak bu talebi tek başına dile getirmediklerini, BM Güvenlik Konseyinin başkanlık açıklaması sonrasında bunun uluslararası toplumun talebi olduğunu söyleyen Davutoğlu, bazı ülkelerin bu konuya hassasiyet göstermek açısından fiili düzeyde yavaş davranabildiğini, ancak Türkiye'nin sessiz kalmayacağını bildirdi.

"İsrail'in bir şekilde bu konuda hesap verebilir durumda olması lazım" diyen Davutoğlu, ya İsrail'in tek taraflı olarak çıkıp, bir ihlalde bulunduğunu kabullenip, özür dileyip tazminat ödemesi gerektiğini ya da eğer kendini haklı görüyorsa uluslararası komisyona evet demesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, bu ikisinin de olmaması durumunda, Türkiye'nin herhangi bir ülke olmadığını ve kayıtsız kalmayacağını belirtti.

Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail'e ve Musevilere karşı başka bazı ülkelerin aksine tarihten gelen bir suçluluk psikolojisi içinde bulunmadığını söyleyerek, "Bizim İsrail'e karşı bir suçluluk duygumuz yok. Başkalarının olabilir ve sessiz kalmayı tercih edebilirler, ama bizim böyle bir psikolojimiz yok. Dolayısıyla bu saldırının hesabını sorarız ve gereğini yaparız" dedi.

Türk halkının hukukunu koruma konusunda İsrail değil başka bir ülke de olsa Türkiye'nin tutumunun değişmeyeceğini söyleyen Davutoğlu, bu nedenle taleplerinin sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti.

İ
srail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın özür dilemeyeceklerine ilişkin son açıklamasının hatırlatılması üzerine de Davutoğlu, Lieberman'ın sözlerinin diplomatik nezaketten uzak olduğunu, bu açıdan bu sözlerin kendisi için kıymeti bulunmadığını söyleyerek, iki ülke arasında bu konuda görüşme zemini olmadığını anımsattı
 
haber5.com

Etiketler :