Davutoğlu "Kosova'yı dışlayamayız"

Davutoğlu "Kosova'yı dışlayamayız"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tam kapsayıcılık ilkesinin her zaman ön planda olması gerektiğini belirterek ''Bu açıdan Kosova'yı dışlayamayız.

Davutoğlu, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Dışişleri Bakanları Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Bosna-Hersek'in çok çetin bir dönemden geçtiğini kaydederek, ''Biz Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğü, egemenliği, sınırlarının uluslararası çapta tanınmasının önemini vurguluyoruz. Bosna'ya, ülkede bütün paydaşların katılımıyla kapsamlı reform yapılması konusunda destek verme sorumluluğumuz var. Bu açıdan Bosna-Hersek'e tecrübemizi iletmek çabalarımızı birleştirmeliyiz'' diye konuştu.

Bosna-Hersek ve Sırbistan ile oluşturulan üçlü danışma mekanizmasının etkili ve esnek bir işbirliği şeması olduğunu gösterdiğini belirten Davutoğlu, İstanbul'da 24 Nisanda Üçlü Balkan zirvesi gerçekleştirilmesinde çabaları ve samimiyetleri için Bosna ve Sırbistan Dışişleri Bakanları Sven Alkalaj ve Vuk Jeremiç'e teşekkür etti.

İzolasyonun fonksiyonel bir araç olmayacağını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Farklılıkları tartışacak kadar olgunuz. Söz ortak mücadele alanlarına gelince düşünüp birlikte hareket edebilmeliyiz. Sadece karşılıklı anlayış ve işbirliği ile problemleri çözebiliriz. Tam kapsayıcılık her zaman ön planda olmalı. Bu çerçevede Kosova'yı dışlayamayız. Kosova'nın uluslararası toplumla entegrasyonu bütün bölgenin istikrarı için zaruridir. Kosova'nın refahına ve Kosovalıların ihtiyaçlarının karşılanmasına her zaman önem veriyoruz. Kosova'nın bölgesel işbirliği mekanizmaları içinde kucaklanması çok önem arz ediyor. Kosova'nın sürece ve çalışmalara dahil edilmemesinin GDAÜ için bir eksiklik olduğunu söylemeliyim.

Uluslararası Adalet Divanının karar sürecini yakından izliyoruz. Sonuç ne olursa olsun sükunet üstün gelmeli. Balkanlar'da istikrar için taraflara geçici anlaşmalar bulmaları konusunda yardımcı olmak için hazır olacağız.''
 

Etiketler :