Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Davutoğlu, İsrail'in saldırıdığı gemide bulunan ve halen Tel Aviv'de bekleyen yolcuların İstanbul'a, yaralıların ise Ankara'ya geleceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in saldırıdığı gemide bulunan ve halen Tel Aviv'de bekleyen yolcuların İstanbul'a, yaralıların ise Ankara'ya geleceğini duyurdu.

Davutoğlu, bu akşama kadar tüm yolcuların Türkiye'ye gönderilmemesi halinde, Türkiye'nin İsrail'le bütün ilişkilerini gözden geçireceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı, 2 yaralının durumunun ağır olduğunu, onların bir süre daha hastanede bırakılacağını ancak Türk doktorların bu yaralıların başında bulunacağını belirterek ''Vatandaşlarımızı kimsenin insafına bırakamayız'' dedi. Davutoğlu, bölgeye gönderilen Türk diplomatların, tüm yolcuların sevk edilmeden geri dönmeyeceklerini kaydetti.

Saldırıda şehit düşenler hakkında her türlü hukuki ve cezai sürecin işletileceğini belirten Davutoğlu ''Katledilen vatandaşlarımızın tek bir saç telinin bile hukukunu koruruz'' şeklinde konuştu.

KAÇIRMA GİRİŞİMİ

Davutoğlu, ABD'den Türkiye'ye dönüşünde Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısını değerlendirerek, bunun bir "kaçırma işlemi" olduğunu söyledi, Davutoğlu şunları kaydetti:

"Uluslararası hukukta hiçbir ülkenin ayrıcalığı yoktur. Bütün ülkeler uluslararası hukuka tabidir, hiç kimse kendini uluslararası hukukun üstünde göremez. Filistin'deki insan hakları ihlalleri ve Gazze'ye yönelik ambargo insanlık suçudur, bu da sürdürülemez. Herkes bir kez daha düşünüp Orta Doğu'da kalıcı barışın tesisine yönelik adımlar atmak durumundadır, başta İsrail olmak üzere. Türk milleti bu bölgedeki bütün gelişmelerden kendini tarihi bakımdan sorumlu hisseden bir millet olarak, bu gelişmelere duyarsız kalamaz ve kalmayacaktır. Bundan sonra da bölgedeki bütün gelişmeleri takip edecektir."

Davutoğlu, milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi ve Zeyid Aslan ile Başbakan Başdanışmanı Nabi Avcı ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik'in İsrail'e gittiğini belirterek, bu heyetin tek bir Türk vatandaşı kalana dek orada bulunacağını bildirdi.

Bakan Davutoğlu, "Umarız ki bir daha bu tür gelişmeler yaşanmaz" dedi.

AA

Etiketler :