Değişiklik Paketinde Kriz Aşıldı!

Değişiklik Paketinde Kriz Aşıldı!

TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifinden 50'den fazla Ak Partili milletvekili imzasını çekti.

Anayasa Değişilik paketi 265 imza ile TBMM Başkanlığı'na yeniden sunuldu... Kriz Aşıldı.

İŞTE TÜM SÜREÇ HABERNAME FARKI İLE

* TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifinden 50'den fazla Ak Partili milletvekili imzasını çekti. İmza sayısı 184'ün altına düştüğü için teklif geçersiz sayıldı. Bunun üzerine yeni teklif, imzaya açıldı.

* AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, bazı milletvekillerinin Anayasa değişikliği teklifindeki imzasını geri çektiğini ifade ederek, metnin yeniden imzaya açılmasıyla imza tartışmalarının sona ereceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, ''Anayasa değişiklik teklifinde imzaları bulunan bazı milletvekillerinin imzalarını geri çektiğini ve teklifin yeniden imzaya açıldığını'' belirtti. Kılıç, ''Bu adımla imza tartışmaları da sona erecek'' dedi.

* AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise, geri çekilen anayasa değişiklik paketinin içeriğinde de bir değişiklik olabileceğini açıkladı.

* Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti'nin Anayasa teklif paketini geri çekmesi hakkında, ''Teklif sakatlanmıştır. Meclis'ten özür dilesinler.'' açıklamasını yaptı.

* CHP DAHA ÖNCE NE DEMİŞTİ?

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifinin, daha önce milletvekillerinin hazır halde bulunan imzalarıyla sunulduğunu ve bu imzaların içinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de Antalya Milletvekili olarak imzasının bulunduğunu öne sürmüştü.
 157. MADDE SÜRPRİZİ

* Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa'nın 157 maddesinde 156'inci maddeye paralel düzenleme yapılabileceğini söyledi.

Ergin, AK Parti Genel Merkezi'nden ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ergin, teklifte Anayasa'nın 157. maddesinde düzenleme yapılabileceğinden bahsedildiğinin hatırlatılması üzerine, " Olabilir. 156 ile paralel hale getirilebilir. 156'daki düzenleme 157'ye taşınabilir." dedi.

Anayasa değişiklik teklifinde, Anayasa'nın 156'inci maddesinde şu düzenleme öngörülüyor: "Askeri Yargıtay'ın kuruluşu, mensuplarının disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatına göre kanunla düzenlenir. "

* Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu, AK Partili milletvekillerinin Anayasa değişikliğine ilişkin imzalarını geri çekmesi nedeniyle yeterli çoğunluk olmadığı için taslağın komisyonda ele alınamayacağını açıkladı.

* AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa değişiklik paketiyle ilgili imza sayısının 226'ya ulaştığını belirterek, teklifi bugün TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi.

* Ak Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi yeniden imzaya açıldı. Teklifi Başbakan Erdoğan ve bakanlar da imzaladı. İmza sayısı 238'i aştı.

* AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, geri çekilen taslakla ilgili imzaların tamamlandığını bildirdi.

AK Parti'ye girişinde konuşan Elitaş, anayasa değişiklik teklifinin imzalarının tamamlanmasının ardından yarın Meclis'e sunulacağını söyledi.

* AK Parti Anayasa değişiklik paketinde parti kapatmalarla ilgili bölümde değişikliğe gitti. Mevcut taslakta parti kapatmalarda Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesinin üçte ikisinin nitelikli çoğunluğunun şartı getiriliyordu. Yapılan yeni değişikliğe göre ise toplantıya katılan üye sayısının üçte iki şartı getirildi.

 

* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa değişikliği teklifinde kendisinin ve bakanların imzasının yer aldığını, yeni metinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesiyle ilgili değişiklik olduğunu bildirdi.

* AK Parti milletvekilleri, Anayasa değişikliğine ilişkin YENİ teklifi 265 imza ile TBMM Başkanlığına sundu. Yeni teklifte 27+3 madde var.

* AK Parti, muhalefetin, farklı imzalarla sunulduğunu iddia ederek tartışma konusu yaptığı Anayasa değişikliği taslak metni konusunda bu kez daha hassas davranıyor. Yeni sunulan taslağın imza listesinde isim ve soyisimler tek tek milletvekillerinin kendi el yazıları ile kaleme alındığı öğrenildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :