Demirel'in Erbakan'a bunu yaptığı ortaya çıktı

Demirel'in Erbakan'a bunu yaptığı ortaya çıktı

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in Erbakan'ı da adım adım takip ettirdiği belirlendi.

Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarından rahatsız olan 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in, 28 Şubat'ta imam hatip mezunu bürokrat ve öğrenci avına çıktığı, dönemin başbakanı Erbakan'ı da adım adım takip ettirdiği belirlendi.
 
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, 28 Şubat sürecinin araştırılmasından duyduğu rahatsızlığın nedenini Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu belgeleri gözler önüne serdi. Komisyona Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen belgeler, önceki gün "28 Şubat'ta yaptığım her şey kanunlarauygundur' açıklaması yapan Demirel'in, İçişleri ve Milli Eğitim bakanlıkları başta olmak üzere hemen her kurumdan İHL ve ilahiyat fakültesi kökenli vali, kaymakam ve yargı mensuplarının isimlerini istediğini ortaya çıkardı. Belgelere göre Demirel, bu listelerle MGK toplantılarına getirerek her fırsatta iktidarı ve Refahyol hükümetinin Başbakanı Necmettin Erbakan'ı askerler karşısında sıkıştırmaya çalıştı.
 
İHL MEZUNU SBF'LİLERİN DE LİSTESİNİ İSTEDİ
 
Demirel'in talimatıyla yapılan fişlemelerinin başta Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'de (SBF) okuyanlar olmak üzere İHL kökenli üniversiteöğrencilerine kadar uzandığı da belirlendi. SBF Dekanı Celal Göle'nin Köşk'e gönderdiği cevabi yazıda, "Fakültemizin öğretim üyeleri, öğrencilerimizi geldikleri liselere göre bir ayırıma tabi tutmaya ve bu konuda değerlendirmeler yapmaya karşıdır. Öğrenciler hepimiz için eşittir. Ancak, İHL mezunlarının fakültemizdeki sayıları konusunda gerçeğe aykırı olarak yapılan spekülasyonlar, bir açıklama yapılmasını zorunlu hale getirmektedir" denilirken, 1991-1996 yılları arasında İHL okullarından gelen öğrencilerle ilgili bilgilere yer verildiği belirtildi.
 
BAŞBAKANLA GÖRÜŞME KÖŞK'E RAPOR EDİLMİŞ
 
Araştırma Komisyonu raporunda MİT tarafından Demirel'e verilen brifingler dikkat çekerken teşkilatın Köşk'e sunduğu belgelerin 800'e yakının "irtica" ile ilgili olduğu belirtildi. Ayrıca, dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal'ın Başbakan Erbakan ile yaptığı görüşmenin içeriğini de yazılı olarak Demirel'e ulaştırdığı ortaya çıktı. Bu olay belgelerde, şöyle yeraldı: "21 Şubat 1997'de Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı Sayın Cumhurbaşkanını ziyaret ettiler. Aynı gün, 28 Şubat 1997'de yapılacak olan MGK toplantısında gündeme getirilecek taslak 'İrticai Faaliyetler Raporu' ve Başbakanın MİT Müsteşarına söylediklerini ihtiva eden iki sayfalık bir rapor müsteşar tarafından Sayın Cumhurbaşkanına takdim edildi."
 
ASKERİN TEKLİFİNİ BİLE AZ BULDU
 
Meclis Darbe Komisyonunun dikkat çektiği bir başka gelişme ise Demirel'in 28 Şubat'taki rolünü daha net olarak ortaya çıkardı. Tankların Sincan'da yürütülmesinden günler önce askerlerce hazırlanan raporu yetersiz bulan Demirel'in, önerilerin yeniden düzenlenmesi için geri gönderdiği belirlendi. Bu olay da askeri belgelerde şu ifadelerle yer aldı: "24 Şubat 1997'de Sayın Cumhurbaşkanı ile biraraya gelerek raporları değerlendirdik. MGK'de takdim edilecek olan raporun 28. sayfasından başlayan 'Öneriler' maddesini zayıf bularak, maddeye getireceğimiz öneriler üzerinde çalıştık."
 
4 AYRI KOMİSYON KURULSUN
 
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladı. Bin 404 sayfalık raporun öneriler kısmında 20 adet öneri getiriliyor.
 
Bu bölümde darbe mağdurlarından özür dilemeye yönelik hukuksal çerçeve, MGK'nın sivilleştirilmesi, Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması, jandarmanın sivilleştirilmesi, askeri yargının kaldırılması, Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) ayrıcalıklarının kaldırılması, TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddenin değiştirilmesi, mal varlıklarına el konulan STK'ların mallarının iadesi gibi talepler yer alıyor. Sonuçlar Bölümü'nde ise milletvekillerinin talepleri bulunuyor. Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulmasıni isteyen komisyon üyeleri Darbe Mağdurları, Siyasi Cinayetler, Kanlı 1 Mayıs olayları, Maraş, Malatya ve Çorum olayları, Özel Harp Dairesi-Gladio-Kontrgerilla-JİTEM adıyla bilinen oluşumların araştırılması için 4 ayrı Meclis araştırma komisyonun kurulmasını öneriyor.
 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.