Demirel'in Muhtıra Aşkı

Demirel'in Muhtıra Aşkı

12 Mart 1971'de askerden muhtıra alan Süleyman Demirel'in 27 Nisan muhtırasını hazırlayan ekibin içinde olduğu iddia edildi.

Asker kökenli eski ANAP'lı siyasetçi Faik Tarımcıoğlu, Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'e verdiği röportajda uzun zaman tartışılacağa benzeyen önemli iddialarda bulundu: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 27 Nisan muhtırasını yazan ekibin içindeydi.

İşte Neşe Düzel'in soruları ve yanıtlar:

Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt o muhtırayı ben yazdım diye açıklamadı mı?

Evet, ama muhtıranın bir bölümünü o yazdı. Önce Ankara"da bir büroda 14 nisan-27 nisan tarihleri arasında bir muhtıra taslağı hazırlandı. Bu taslak, Genelkurmay Başkanı"na verildi. 14 nisan"da Büyükanıt, cumhurbaşkanıyla ilgili “sözde değil özde laik” lafları etti, ondan sonra muhtıra taslağı hazırlandı. Bu taslağa Büyükanıt bazı montajlar yaptı.

Muhtıranın diğer kısmını kim yazdı?

Ekibin içinde İsmail Hakkı Karadayı Paşa ve Aytaç Yalman var. Hatta onlardan daha rütbeli birisi de var.

Cumhurbaşkanı demektir bu... Demirel mi var?

Evet. 367, Abdullah Gül cumhurbaşkanı olmasın diye tezgâhlanmıştı. Anayasa Mahkemesi baskı altına alınmıştı. 367 kararı çıkacak ve hükümet eli mahkûm anayasa değişikliği için referanduma gidecekti. O anayasa değişikliğinde, daha evvel cumhurbaşkanlığı yapmış biri tekrar aday olabilecekti. Hedef, Demirel"in cumhurbaşkanı olmasıydı. Bir de o günlerde askerî kesimde peş peşe intihar olayları basına yansı. Bu suiistimal olayları dosya halinde Başbakanlığa intikal etmek üzereydi. Gündemin bu nedenle de değişmesi gerekiyordu.

Çok emin konuşuyorsunuz. Neye dayanarak bu kadar emin konuşuyorsunuz?

27 nisan günü saat öğlen bir buçuk, televizyon seyrediyorum. Mehmet Ağar 367 oylaması için Meclis"e girip girmemeyi basına açıklayacaktı. O sırada ciddi bir işadamı telefon etti. “Aman Faik Abi, Mehmet Ağar"a müdahale et” dedi. DYP Genel Merkezi"ni aradım. Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük"le konuştum. Kendisi sınıf arkadaşımdır. “Duyum aldım. Meclis"e girmeyecekmişsiniz. Bu, DYP"nin intiharıdır” dedim. Bedük, “aynı fikirdeyim, laf anlatamadım” dedi. “Ağar"ı Özel Kalemi"nden ara, onunla bir de sen konuş” dedi.

Neşe Düzel'in Faik Tarımcıoğlu ile yaptığı söyleşinin tamamını okumak için burayı tıklayın
Kaynak:

Etiketler :