Deniz Baykal'a Davet Kriz Çıkardı

Deniz Baykal'a Davet Kriz Çıkardı

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı dinlemek istemesi ve bunu bir yazılı davet mektubuyla talep etmesi komisyonun CHP'li üyelerini kızdırdı.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda, eski CHP lideri Deniz Baykal'ın davet şekli krize dönüştü. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Baykal'ın çağrılmasının komisyonda kararlaştırılmadığını buna rağmen davet edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, davetin Komisyon Başkanı AK Partili Nimet Baş yerine, genel yazılı bir çağrı ile yapılmasını eleştirdi.

Baykal'ın da, “Beni neye göre çağırdıklarını söylemeleri gerekirdi” diye tepki gösterdiği öğrenildi. CHP'li üyeler, 27 Nisan bildirisi nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da komisyona çağrılması talebinde bulunmaya hazırlanıyor.

YÖNTEM SIKINTISI

Komisyon, 28 Şubat sürecine ilişkin olarak eski CHP Genel Başkanı Baykal'ı da dinleme kararı aldı. Ancak Baykal'ın davet yöntemi, komisyonda krize yol açtı. Komisyonun CHP'li üyeleri, davetin yazılı olarak yapılması, Komisyon Başkanı olarak Ak Partili Nimet Baş'ın bizzat arayarak davet etmemesine tepki gösterdi. CHP'li üye Şeker, komisyonun 28 Şubat'la ilgili dinlenecek isimlere yönelik aldığı kararda Baykal'ın isminin bulunmadığını anımsatarak şunları söyledi: “Komisyon karar almadı. Komisyon Sözcüsü İdris Şahin'in bilgisi yok. Kaldı ki Baykal'ın 28 Şubat'la ilgisi yok. Komisyonda, ‘12 Eylül alt komisyonu çağırırsa gider biz de dinleriz' dedik ve herhangi bir karar alınmadı. Baykal'ın Zincirbozan yargılamalarına ilişkin önemli tanıklığı var ancak 12 Eylül'le ilgili de zaten Baykal, çeşitli kereler katıldığı televizyon programlarında konuştu. Bütün bunlara rağmen madem davet ediliyor, davetin komisyon başkanı Nimet Hanım tarafından bizzat aranarak yapılması gerekirdi. Bu yapılmadı. CHP genel başkanlığını yapmış bir kişinin davet edilmesinde izlenen yöntem şık değil. Bu komisyonda hissi duygularımızla ve siyasi beklentilerimizle hareket etmememiz lazım.”

"NE İÇİN ÇAĞIRIYORLAR?"

Komisyon'un CHP'li üyeleri, davet üzerine Deniz Baykal'la bir araya geldi. Baykal, bu görüşmede “İçtüzüğe göre beni neye göre çağırdıklarını söylemeleri gerekirdi. 12 Eylül mü, 28 Nisan mı yoksa 27 Nisan bildirisi için mi bu belirtilmeden gelip bilgi vermem istenmiş. Hayır gelmem, bilgi vermem anlamında değil, ancak ne için çağırdıklarını bilmeliyim ve ona göre bilgilerle gelmeliyim” diyerek rahatsızlığını dile getirdi. CHP'liler, davet usulüne tepki gösterirken, Baykal'ın 12 Eylül darbesiyle ilgili alt komisyonca davet edildiği belirlendi.

"GÜL VE ERDOĞAN DA ÇAĞIRILSIN"

CHP'li Mehmet Şeker, 28 Şubat Alt Komisyonu'nun 27 Nisan e-muhtırasını da masaya yatıracağını belirtirken gerek 28 Şubat gerekse de 27 Nisan e-muhtırasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın dinlenilmesi gerektiğini kaydetti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.