Deniz Feneri'nden 511 Çocuğa Destek

Deniz Feneri'nden 511 Çocuğa Destek

Adana ilinden 4 bin 37 aileye, 16 bin 674 kişiye toplam 1 milyon 250 bin 418 TL ayni ve nakdi yardım ulaştırıldı.

Adana Karataş Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı Yemişli Köyü Sosyal Destek Merkezinde çnceki gün bayram havası vardı.

Bu merkezin çok özel öğrencileri mevsimlik işçi olarak çalışmak üzere ağılıklı olarak Güneydoğu illerimizden aileleri ile birlikte Adana’nın Karataş ilçesine gelen çocuklardı.

Adana, her yıl ailesiyle birlikte ekmek parası kazanmak üzere yollara düşen, hayatlarını çadırlarda geçiren 4.000 - 5.000 civarında çocuğa ev sahipliği yapıyor. Adana’nın Karataş ilçesi bu çocukların yaklaşık yüzde 30’unu ağırlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Çalışma Örgütü ortaklığı ile 1 Ocak 2005 tarihinde başlayan 1 Temmuz 2007 tarihinde biten "Mevsimlik Gezici ve Geçici Tarım İşlerinde En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Eğitim Yoluyla Sona Erdirilmesi Projesi" Karataş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne devredildi. Bu tarihten itibaren "Tarım İşlerinde Çalışan Çocukların Eğitime Kazandırılması Projesi" adı altında yürütülüyor.

Karataş Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı Yemişli Köyü Sosyal Destek Merkezi, kendi ilçelerine çalışmaya gelen tüm bu çocukları ve ailelerini tek tek tanıyor.

Merkezin sorumlusu Proje Uzmanı Kazım İlkan Kertmen, ve Remziye Kozan Adana dışından çalışmaya gelen aileleri yerleştikleri çadırlarında tek tek ziyaret ediyor. Aileleri çocuklarını çalıştırmayıp okutmaları konusunda ikna etmeye çalışıyor. Ailelere “çocuklarınızı çalıştırmayın, masraflarını biz karşılayalım ve onları eğitelim” teklifinde bulunuyor.

Ailelerinden okula gitme izni alan çocuklar her sabah çadırlarından alınıyor, taşımalı sistemle okula ulaşıyor ve akşam da yine çadırlarına getiriliyorlar.

Proje kapsamında desteklenen çocuklarından 511’i Deniz Feneri tarafından kendilerine sağlanan 1 yıllık kırtasiye ve çanta yardımını aldılar dün.

Adana Karataş Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı Yemişli Köyü Sosyal Destek Merkezi’nde gerçekleştirilen törende 511 öğrenciyi temsilen kırtasiye ve okul çantası verilen 54 çocuk, yardımlarını Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri Recep Koçak ve program ekibimizden İbrahim Uğurlu’nun (Ramazan ağabey) elinden aldılar.
Yemişli Köyü Sosyal Destek Merkezinde gerçekleştirilen merasimde Proje Sorumlusu Kazım İlkan Kertmen ve Remziye Kozan da hazır bulundular.

Proje Sorumlusu Kazım İlkan Kertmen, proje hakkında bilgi verdikten sonra hem geçen yıl hem de bu yıl projeye büyük destek veren Deniz Feneri Derneği’ne aileler ve öğrenciler adına teşekkür etti.

Törende bir konuşma yapan Deniz Feneri Genel Sekreteri Recep Koçak, eğitimin yoksulluğun tüketilmesi yolunda atılacak ilk ve en önemli adım olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. İki yıl önce de Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinde yine tarım işçisi öğrencilerin okuduğu ve bir kısmı çadırda öğrenim gören tuzla İlköğretim Okulu’na bir yemekhane yapmak suretiyle eğitime verdikleri önemi gösterdiklerini hatırlattı.

Deniz Feneri’nin geçen yıl da Yemişli Köyü Sosyal Destek Merkezi’nin 500 öğrencisine kırtasiye yardımı ulaştırdığını ifade eden Koçak, Adana ilinden yardım talebiyle Deniz Feneri’ne başvuran 4 bin 37 aileye yani 16 bin 674 kişiye toplam 1 milyon 250 bin 418 TL ayni ve nakdi yardım ulaştırdıklarını söyledi.

Koçak sözlerini Deniz Feneri’nin Adana’da 4 bin 723 öğrenciye destek verdiğini ve bundan sonra da vermeye devam edeceğini söyleyip öğrencilere başarılar dileyerek bitirdi.

Etiketler :